Børnepasning

Bedre lys skaber ro i børnehave

Forsøg fra børnehave skal udbredes til alle kommunens institutioner og rådhuse

Leder af Jerslev Børnehave, Jill Tubbert, kan berette om, at bedre belysning giver roligere børn. Og forældrene kan også mærke det. 
Foto: Henrik Louis

Leder af Jerslev Børnehave, Jill Tubbert, kan berette om, at bedre belysning giver roligere børn. Og forældrene kan også mærke det. Foto: Henrik Louis

JERSLEV-DRONNINGLUND:Jerslev Børnehave har gjort det, og nu håber Brønderslev Kommunes børne- og kulturchef Henning Risager, at resten af hans institutioner følger op på succesen. Med få penge kan man indrette sig anderledes i institutionerne til glæde for både børn og voksne. For at styrke den proces har alle sikkerhedsgrupper inden for børne- og kulturområdet nu fået inspiration til at sætte spot på belysningen. Målet er blandt andet at støjniveauet skal sænkes. Og børne- og kulturchefen ser det gerne bredt ud til resten af organisationen. Simon Skovgaard, der er arkitekt i firmaet Asger BC Lys demonstrede, hvordan man med små ændringer kan skabe en stor effekt, og Henning Risager håber, at det bliver udbredt til hele organisationen også i den nye kommune. - Både på vores institutioner og på vores rådhuse kunne vi spare mange penge på lang sigt ved at ændre vores belysning. - Vi har en tendens til at tænde meget mere lys, end vores øjne reelt har behov for. Og undersøgelser viser også, at den rigtige belysning giver et bedre arbejdsmiljø og dermed en mere effektiv organisation, siger han. Også af hensyn til fremtidens samfund kan det være godt at se på belysningen. De gamle lysstofrør er miljøskadelige at skille sig af med. Men det viser sig også, at f.eks. indlæringen i skolerne bliver bedre, hvis eleverne modtager læring i et rum med den rigtige belysning. Henning Risager mener, at der er behov for en holdningsændring: - Vi tænker meget over vores møbler, hvordan vi sidder på vores kontorstole etc. Lyset derimod er noget, der bare er der, og som vi ikke skænker mange tanker. - Men det viser sig, at vores hjerne bliver sendt på overarbejde hele tiden, når den udsættes for lyset i gamle lysstofrør. Og den energi vil jeg og medarbejderne da hellere bruge på vores arbejde. Egentlig burde de gamle lysstofrør kun være i kældre og lign. hvor man opholder sig i kort tid. Sikkerhedsudvalget for børn- og kulturområdet arbejder nu videre med området, ligesom også sikkerhedsudvalget for administrationen sætter belysning på dagsordenen. - Og initiativerne gavner langt fra kun medarbejderne. Også brugere og borgere vil få glæde af det. Fra Jerslev Børnehave kunne leder Jill Tubbert nemlig berette, hvordan forældrene fortæller, at deres børn er blevet mere rolige, ligesom børnehaven oplever et lavt støjniveau og færre konflikter børnene imellem. - Så også her har det været en god investering at sætte fokus på lyset, bemærker Henning Risager.