Bedre mad i blødere stole

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tournedos’erne - to styk i alt - er gigantiske og kan mætte en hel familie. Tilbehøret er dog ikke videre overraskende.foto: michael bygballe

I dag er vi taget til Aars for at spise i en statelig bygning på hovedgaden, Himmerlandsgade. Her ligger nemlig Aars Hotel, som drives af det unge par Bettina Jespersgaard og Dan Christensen. Vist er der flere muligheder for at gå ud at spise i Aars, men på hotellet kan man finde både en restaurant og et steakhouse, Tårnet. Restauranten er med bløde tæpper, træpaneler langs væggene, klassiske stole og storslåede lysekroner, mens steakhouset er det mere billige og familievenlige spisested. Her serveres bøffer til billige penge, og kommer man fredag eller lørdag, får man to retter for 99 kroner i Tårnet. Restauranten signalerer i højere grad finere, fransk madlavning. Her er retterne noget mere avancerede, men sandelig også dyrere. Vi bliver ved ankomsten bænket i steakhouset, men finder ud af, at forretterne ser noget mere spændende ud i restauranten, så vi flytter lokale. Man sidder også meget bedre i restauranten. Det er i øvrigt samme tjener begge steder, og vi finder hurtigt ud af, at han er mere end blot tjener. Han er kæreste til stedets bestyrer. Og det er i øvrigt hende, der passer køkkenet denne fredag aften. Så det unge bestyrerpar har mere end rigeligt at se til, og for dem er 37-timers ugen en fjern drøm. Vi får også at vide, at det er vores tjener, der har malet restauranten, som står fint og nænsomt opfrisket i farverne. Der går et stykke tid, inden vi kan afgive bestilling. Der går også pænt med tid, inden drikkevarerne kommer på bordet med en undskyldning for ventetiden. Og der er lange pauser mellem serveringerne. I alt tager de tre retter tre timer at komme igennem aftenens program. På restauranten er der forretter til priser mellem 62 og 85 kroner, og det kan være laks med spinat, kammuslinger, suppe eller parmaskinke med melon. Hovedretterne koster mellem 145 og 189 kroner. Billigst er dansk bøf, dyreste en tournedos og midt imellem er der blandt andet peberbøf og wienerschnitzel. Endelig ligger desserterne mellem 56 og 79 kroner, og her er pandekager med is dyrest, men man kan også få ost og andre ting. Til forretter vælger vi carpaccio og fiskesuppe (85 og 82 kroner). Hovedretterne bliver tournedos. En med saga-ostesovs, og en med choron-sovs (bearnaise med tomat). De koster 189 og 179 kroner. Desserterne bliver pære belle Helene (65 kr.) og Himmerlands Hjerte (75 kr.). Tjeneren spørger, om han må anbefale en vin, og det får han lov til. Han foreslår først en spansk vin, men den har vi ikke lyst til, og som alternativ overtaler han os til at tage en fransk vin fra Pomerol, la Carenne, til 355 kroner. På Aars Hotel er der heldigvis et pænt udvalg af hvidvine i halve flasker til en god hundredkroneseddel stykket, og det er et udvalg af virkelig god kvalitet. Her er fremragende Alsacevine fra Trimbach, men vi vælger i stedet en knastør Sancerre fra Loire til 118 kroner. Mad på bordet Vi nåede at blive dejligt sultne, inden forretterne kom på bordet. Carpaccioen var flot serveret med en gigantisk krølsalat, der lå og så tindrende flot og grøn ud. Desværre var den serveret uden dressing, og det gjorde den noget tør. Lidt olie og citronsaft ville have klædt den. Så gik det meget bedre med fiskesuppen. Den havde en særdeles kraftig smag og var givet tunet ekstra med fiskebouillon. Den var dejlig tyk og cremet, men det bedste var fyldet. Der var overdådige mængder af laks, kammuslinger, rejer og krebsehaler deri. Det er sjældent, at man oplever så meget fyld i en fiskesuppe. Det var lækkert og også aftenens bedste indslag. Vi havde nippet til vores hvidvin i et stykke tid, inden forretterne kom på bordet. Den var - som ventet - djævelsk tør, men den fungerede fint i samspil med maden. Den var god som sparringspartner til den fede suppe, og selv oksekødstrimlerne i carpaccioen kunne den matche. I det hele taget er det ikke de animalske produkter, der bliver sparet på i Aars, fandt vi ud af, da hovedretterne kom på bordet. Der var ikke blot kød. Der var masser af kød, og da hverken jeg eller min medspiser havde arbejdet hele dagen i en grusgrav, måtte vi da også give fortabt. Vi kunne ikke spise så meget. De to tournedoser kom på bordet med næsten ens tilbehør: asparges omviklet med bacon, lidt løg, nogle champignon, nogle bagte tomater og en skål ganske små kartofler. Forskellen var sovsen. Den ene var med en ostesovs lavet på Saga, mens den anden havde tomat/bearnaise-sovs. Sidstnævnte var desuden pyntet med nogle krebsehaler. Bøfferne var udmærkede og gigantiske og omviklet med masser af bacon. De var velstegte - medium - men vi blev aldrig spurgt, hvordan vi ville have dem. Tilbehøret var glimrende, men bestemt ikke overraskende. Alt i alt var det dog nogle retter, man kunne blive rigeligt mætte af, også selv om man ikke bestilte forret eller dessert. Vinen hertil var en Pomerol, og det betød, at vi var ovre i det finere område af Bordeaux. Og vi var bestemt tilfredse med tjenerens anbefaling, selv om vi sagtens kunne have fundet billigere vine på kortet. Vinen kunne fint hamle op med oksekødet. Desserterne Til desserterne fik vi et par cappuccinoer (a 25 kr.) sammen med en klassisk pære belle Helene og stedets lokale specialitet: Himmerlands Hjerte. Pæren var helt i orden. Den var god og fast, og den var serveret med is, flødeskum, chokoladesovs og friske frugter. Hotellets dessertspecialitet, Himmerlands Hjerte, blev ligeledes serveret med frugter, men hovedingrediensen var madeirais lagt på en bund af skovbær og fulgt til dørs af en kage. Det var udmærket, men der var små iskrystaller i isen, og det klædte den bestemt ikke. Denne servering endte med at koste 1198 kroner, og det er i den dyrere ende, og det er også så dyrt, at man forventer lidt mere kreativitet på tallerkenen. Siden vi spiste på Aars Hotel er der kommet en faguddannet kok i køkkenet, og det vil ganske givet hjælpe en del. Serveringen kan vi til gengæld ikke klage over. Aftenens tjener, bestyrerindens kæreste, var frisk og livlig. Han var hurtig i replikken og et behageligt selskab. Det var da også ham, der uden blusel fortalte, at man ikke havde en kok i køkkenet, men i stedet hotellets chef. På bundlinjen står, at Aars Hotel er et rart sted at besøge. Men priserne kræver lidt mere på tallerkenerne. Ikke i mængde. Overhovedet ikke. Men vi kunne godt tænke os lidt flere overraskelser. { Aars Hotel Himmerlandsgade 111, Aars Åbent alle dage fra klokken 12 Rygning tilladt Bordbestilling på 98 62 16 00