Begejstring over forskning i grisekød uden ornesmag

Nyt banebrydende fodertilskud gør det muligt at forbedre smagen

VIBORG:Økologer og svineproducenter er begejstrede over banebrydende danske forskningsresultater, som viser, at et fodertilskud af planten cikorie markant kan forbedre smagen i svinekød og erstatte den udbredte kastrering af hangrise. Forskerne har fundet ud af, at risikoen for ornelugt med dårlig afsmag i kødet hos hansvin fjernes med tilskud af cikorie lige før slagtning. Samtidig åbner brugen af planten mulighed for at bekæmpe flere svinesygdomme uden brug af antibiotika. - Så godt som alle hangrise kastreres i dag, og den eneste årsag er risikoen for afsmag. Kastration af grisen er træls både for landmanden og grisen, så hvis vi kunne løse problemet med brug af cikorieplanten, så vil det udløse en Nobel-pris i griseverdenen. Det er virkeligt stort, hvis forskningen kan overføres til praksis, siger Hans Aarestrup, der er direktør for Danske Svineproducenter. Fem til ti procent af hangrisene udvikler den dårlige lugt og smag. Risikoen elimineres i dag i både konventionelle og økologiske svinebrug ved at kastrere hangrisene. Kastrering af hangrisene er et imagemæssigt problem for økologerne. Derfor glæder formand for Økologisk Landsforening sig over udsigten til at cikorie kan løse problemet. - Dyrevelfærdsmæssigt er det en stor fordel at undgå kastration, for det er et stort indgreb på et dyr. Hvis man ved at fodre med en bestemt plante kan undgå ornelugt og smag i kødet, så er det fantastisk, siger formand for Økologisk Landsforening Knud Erik Sørensen. Projektleder og professor Stig M. Thamsborg fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) siger til Ritzau, at forskningsresultaterne viser, at cikorieplanten er et realistisk alternativ til kastreringer. - Vi har ikke oplevet problemer med et eneste af de omkring 150 dyr, vi har fodret. Samtidig har cikorie den fantastiske sidegevinst, at den har en markant effekt på svinedysenteri og flere slags indvoldsorm. Dermed er der store perspektiver for produktionen i besætningerne, siger Stig M. Thamsborg. Det er forskere fra KVL, Danmarks Jordbrugsforskning og Danmarks FødevareForskning, som har stået for projektet, der er finansieret under Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer. /ritzau/