Bekymret EU-forhandler advarer briter igen: Klokken tikker

EU og briterne er stadig meget uenige om den overgangsordning, der skal træde i kraft efter exit om et år.

- Klokken tikker. Tiden er kort, siger en bekymret Michel Barnier, der er EU's chefforhandler for den britiske exit. Foto: Scanpix/John Thys

- Klokken tikker. Tiden er kort, siger en bekymret Michel Barnier, der er EU's chefforhandler for den britiske exit. Foto: Scanpix/John Thys

EU's chefforhandler, Michel Barnier, er meget bekymret over det langsomme tempo i forhandlingerne om den britiske exit fra EU.


Det siger Barnier tirsdag, efter at de 27 lande, der fortsætter EU-samarbejdet, har holdt europaministermøde i Bruxelles.

- Klokken tikker. Tiden er kort. Jeg er bekymret på grund af den korte tid fra nu til efteråret, siger Michel Barnier.

- Til efteråret - om få måneder - skal vi være enige med Storbritannien om betingelserne for en ordentlig udmeldelse af EU, siger han.

Michel Barnier siger, at der stadig er store uenigheder om den overgangsordning, der skal træde i kraft ved den britiske exit i marts 2019. Om godt et år.

- Der er markant uenighed med briterne om, hvad vi forstår ved en overgangsordning, betingelserne for den og omfanget af den, siger Michel Barnier.

- Overgangsordningen er ikke hjemme endnu, siger han.

Ifølge Barnier gælder uenigheden blandt meget andet, hvor længe ordningen skal vare.

EU siger til udgangen af 2020, hvor det nuværende langtidsbudget, som briterne har været med til at vedtage, udløber.

Men briterne vil ikke sætte en dato, lyder det fra Barnier.

Desuden har der næsten ikke været nogle fremskridt eller forhandlinger om udmøntningen af vigtige dele af den exit-aftale, som EU og briterne blev enige om rammerne for i december.

Briternes ønsker til fremtidens forhold til EU imponerer heller chefforhandleren.

EU-præsident Donald Tusk sagde efter et topmøde i fredags, at briternes forventninger til det fremtidige forhold bygger på ren illusion.

Det er Michel Barnier enig i. Briterne får ikke lov at være med i godbidderne i det indre marked og stå uden for på andre områder, siger han.

- Vi er garanter for det indre markeds integritet, siger EU's chefforhandler.

- Storbritannien kender de regler, der underbygger denne integritet. For i 40 år har de selv været med til at vedtage dem, siger han.

Den britiske premierminister, Theresa May, ventes fredag at holde en stor tale om de britiske ønsker til fremtidens forhold til EU.

Ifølge de foreløbige rapporter ønsker briterne på nogle områder at være helt med på EU's regler, mens de vil afvige på andre.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.