Belgien: Flamsk partileder skal forsøge at danne regering

Efter søndagens parlamentsvalg i Belgien er der udsigt til endnu en politisk hårdknude i det splittede land.

Udland 27. maj 2014 18:23

Belgiens kong Philip har udpeget den flamske separatistleder Bart De Wever til at lede samtalerne om at danne en ny regering i Belgien. Hans chancer for at arbejde sammen med de fransk-talende partier ser dog ud til at være begrænset.

- Kongen har bedt ham undersøge, under hvilke omstændigheder der hurtigt kan dannes en ny regering. Hr. De Wever har accepteret opgaven, lyder det i en erklæring fra det belgiske kongehus.

De Wevers parti, N-VA, var den store vinder ved søndagens parlamentsvalg, hvor partiet sikrede sig en tredjedel af stemmerne i den hollandsk-talende region Flandern.

Mandag indleverede Belgiens premierminister, Elio Di Rupo, regeringens afskedsbegæring til kong Philip efter søndagens skuffende parlamentsvalg.

Det belgiske parlamentsvalg foregik parallelt med valget til EU-Parlamentet.

De føderale valg i landet blev en stor sejr for N-VA, Nieuw-Vlaamse Alliantie, som allerede nu har kastet det politisk hårdt prøvede land ud i et nyt politisk dødvande.

N-VA var allerede landets største parti efter valget i 2010, men partiets krav om at give mere magt til regionerne førte til 18 måneders politisk dødvande, hvor belgierne ikke havde nogen regering.

Landet er splittet mellem den fransksprogede Wallonien og det hollandsksprogede Flandern. Der skal mindst fire partier - to fra hver side - til at danne en regeringskoalition.

- Jeg tror, at chancen for, at det lykkes, er meget lille, siger Carl Devos, der er professor i politik ved universitetet i Gent.

Han mener, at N-VA kan forsøge at slå pjalterne sammen med de liberale og kristendemokraterne fra Wallonien.

- Men de vil selvfølgelig løbe en stor risiko. De to partier har ikke flertal blandt de fransktalende, og det vil være en alliance med "fjenden af Wallonien", siger Carl Devos.

Kong Philip har bedt Bart De Wever om at melde tilbage inden for den næste uge.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...