Udland

Belgiens premierminister vil ikke lade nøgleministre gå

Belgiske justits- og indenrigsministre ville træde tilbage efter tyrkisk kritik af, at de overhørte advarsler.

BELGIUM-UNREST-BLAST-ATTACKS Foto: Scanpix/Nicolas Maeterlinck 003247531063

BELGIUM-UNREST-BLAST-ATTACKS Foto: Scanpix/Nicolas Maeterlinck 003247531063

Belgiens justitsminister og indenrigsminister har ifølge belgiske medier begge tilbudt at træde tilbage efter tirsdagens bombeangreb i Bruxelles. Men premierminister Charles Michel vil ikke tage imod deres afskedsbegæringer.

Indenrigsminister Jan Jambon bekræfter over for avisen Le Soir, at både han og justitsminister Koen Geens onsdag tilbød at gå.

Jambon knytter i en kommentar til avisen afskedsbegæringerne sammen med oplysninger fra Tyrkiet om, at de tyrkiske myndigheder havde advaret Belgien om en af de mænd, Ibrahim el Bakraoui, der sprængte sig selv i luften i Bruxelles internationale lufthavn i tirsdags.

- Jeg afleverede min afskedsbegæring. Det gjorde hr. Geens også. Men vi blev afvist. Så vi fortsætter. Der er to slags fejl - en inden for Justitsministeriets område og en der relaterer sig til forbindelsesofficeren i Tyrkiet - og det angår både Indenrigs- og Justitsministeriet. Men nu fortsætter vi vores arbejde, siger Jambon til avisen.

Til tv-stationen VTM siger Jambon, at man "ikke kan forlade slagmarken midt i krigen".

Jambon og Geens har været centrale i Belgiens håndtering af de seneste mange måneders terrortrusler og aktioner mod formodede bagmænd - senest tirsdagens bombeangreb mod lufthavnen og metroen i hovedstaden Bruxelles, der kostede mindst 31 mennesker livet.

Tyrkiets regering hævder at have advaret både Belgien og Holland mod Ibrahim el Bakraoui, der blev udvist af Tyrkiet i både juli og august sidste år.

- Belgien ignorerede vores advarsel om, at denne person var en syrienkriger, sagde præsident Recep Tayyip Erdogan onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En højtstående tyrkisk embedsmand siger, at den første udvisning af el Bakraoui i juli var baseret på politiets mistanke om, at han var en udenlandsk kriger. Han havde dog ikke foretaget sig noget kriminelt i Tyrkiet.

Den belgiske justitsminister, Koen Geens, har ifølge nyhedsbureauet AFP afvist, at den 29-årige belgiske statsborger, hvis bror også menes at have deltaget i angrebene i tirsdags, var kendt som en potentiel terrorist.

- På det tidspunkt var han ikke kendt her for terrorisme. Han var en almindelig kriminel, der var prøveløsladt, har Geens sagt til den belgiske tv-station VRT.

Inden tirsdagens angreb i Bruxelles var belgisk politi dog begyndt at lede efter de to brødre, fordi det var blevet klart, at de havde forbindelse til Salah Abdeslam, der i fredags blev anholdt i Bruxelles for sin rolle i Paris-angrebet i november sidste år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.