Udland

Belgiens premierminister vil ikke lade nøgleministre gå

Den belgiske justits- og indenrigsminister har begge bedt om at blive løst fra deres job - chefen siger nej.

BELGIUM-UNREST-BLAST-ATTACKS Foto: Scanpix/Nicolas Maeterlinck 003247531063

BELGIUM-UNREST-BLAST-ATTACKS Foto: Scanpix/Nicolas Maeterlinck 003247531063

Belgiens justitsminister og indenrigsminister har ifølge belgiske medier begge tilbudt at træde tilbage efter tirsdagens bombeangreb i Bruxelles. Men premierminister Charles Michel vil ikke tage imod deres afskedsbegæringer.

Indenrigsminister Jan Jambon og justitsminister Koen Geens har været centrale i Belgiens håndtering af de seneste mange måneders terrortrusler og mange aktioner mod formodede bagmænd - senest tirsdagens bombeangreb mod lufthavnen og metroen i hovedstaden Bruxelles.

Myndighederne er blevet kritiseret for ikke at have været godt nok forberedt, og det har blandt andet vakt undren, at flere af tirsdagens selvmordsbombemænd var kendt af politiet.

Tyrkiets regering hævder at have advaret Belgien mod i hvert fald en af dem, Ibrahim el Bakraoui, som ifølge de belgiske myndigheder omkom i tirsdags.

- Belgien ignorerede vores advarsel om, at denne person var en syrienkriger, sagde præsident Recep Tayyip Erdogan onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge tyrkerne har el Bakraoui været udvist af Tyrkiet to gange sidste år i juli og august, oplyser en tyrkisk regeringstalsmand torsdag.

En anden højtstående tyrkisk embedsmand siger, at den første udvisning af Bakraoui i juli var baseret på politiets mistanke om, at han var en udenlandsk kriger. Han havde dog ikke foretaget sig noget kriminelt i Tyrkiet.

Udvisningen af ham beskrives som en "administrativ udvisning", og både Belgien og Holland skal være blevet advaret imod ham.

Den belgiske justitsminister, Koen Geens, har ifølge nyhedsbureauet AFP afvist, at den 29-årige belgiske statsborger, hvis bror også menes at have deltaget i angrebene i tirsdags, var kendt som en potentiel terrorist.

- På det tidspunkt var han ikke kendt her for terrorisme. Han var en almindelig kriminel, der var prøveløsladt, har Geens sagt til den belgiske tv-station VRT.

Inden tirsdagens angreb i Bruxelles, der dræbte mindst 31, var belgisk politi dog begyndt at lede efter de to brødre, fordi det var blevet klart, at de havde forbindelse til Salah Abdeslam, der i fredags blev anholdt i Bruxelles for sin rolle i Paris-angrebet i november sidste år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.