Udland

Berlusconi: Først frikendt og siden dømt

Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi står konfronteret med et hav af retssager i marts måned.

Berlusconi: Først frikendt og siden dømt

Italiens højeste appeldomstol stadfæstede onsdag aften en dom, der frikender den tidligere premierminister Silvio Berlusconi for skatteunddragelse.

Ifølge anklagerne skulle Berlusconi i 1990'erne have snydt det italienske skattevæsen under køb af rettigheder til amerikanske film i sit medieselskab Mediaset.

Dommen er den første i en række af kendelser, som den 76-årige italienske rigmand og mediemogul står konfronteret med i denne måned.

Så let slap Berlusconi imidlertid ikke torsdag, hvor en domstol i Milano idømte ham ét års fængsel for offentliggørelsen af en lækket politiaflytning i en avis, som han ejer.

Aflytningen fandt sted i forbindelse med forsikringsselskabet Unipols forsøg på at overtage den italienske bankvirksomhed Banca Nazionale di Lavoro. Offentliggørelsen skete angiveligt for at skade en af Berlusconis politiske rivaler.

Berlusconi kan anke sin fængselsdom, og den 76-årige politiker behøver under alle omstændigheder ikke at frygte at ende bag tremmer.

I henhold til italiensk lov kan personer over 75 år med domme på under to år nemlig få gjort dommene betinget. Men andre sager venter den flamboyante politiker.

I den nok mest omtalte står Berlusconi tiltalt for at have betalt en mindreårig prostitueret for sex. Den sag ventes at blive afgjort 18. marts, hvor der falder dom, mens en fjerde sag om tv-rettigheder ventes afgjort 23. marts.

De mange domme falder midt i et komplekst politisk dødvande, der har ramt Italien efter sidste uges parlamentsvalg.

Fordelingen af stemmer resulterede i, at intet parti kan danne regering i støvlelandet på egen hånd.

Berlusconi fik næsten 30 procent af stemmerne, og han har derfor en nøglerolle i det nye parlament.

Centrumvenstre-lederen Pier Luigi Bersani har dog afvist at danne en samlingsregering med Berlusconi.

- Jeg vil gerne sige dette klart: Idéen om en stor koalition eksisterer ikke og vil aldrig eksistere, sagde Pier Luigi Bersani til La Repubblica i weekenden.

Bersani fremstår som vinder af mandagens valg, men hans sejr er ikke stor nok til, at han selv kan danne en levedygtig regering.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.