Udland

Berlusconi truer med ny regeringskrise i Italien

En regeringskrise truer i Italien, efter at Silvio Berlusconi har trukket sin støtte til Mario Monti tilbage.

Berlusconi truer med ny regeringskrise i Italien

Silvio Berlusconi og hans Folkets Frihedsparti, PDL, har trukket sin støtte til premierminister Mario Montis embedsmandsregering tilbage.

Det skaber frygt for endnu en italiensk regeringskrise og måske et nyvalg inden for kort tid.

PDL's medlemmer i det italienske parlaments første kammer, senatet, undlod at stemme for en række økonomiske reformer, som Mario Monti havde fremsat.

En talsmand for Berlusconi siger, at højrepartiet PDL også vil undlade at stemme for reformpakken, når den kommer til afstemning i parlamentets underhus fredag.

Montis reformer, der alligevel blev godkendt i Senatet, har som mål at nedbringe Italiens store gældsbyrde, som flere gange har været ved at tvinge Italien økonomisk i knæ.

PDL har, siden Monti afløste Berlusconi for at år siden, udgjort en del af Monti-regeringens parlamentariske grundlag både i senatet og i underhuset.

Udvandringen fra senatet torsdag ses som et tegn på, at Monti ikke længere kan føle sig sikker på, at han har et flertal bag sig.

Det er allerede besluttet, at der skal være parlamentsvalg i Italien enten i marts eller april næste år. Kommer Monti i mindretal fredag, ventes nyvalget at blive holdt tidligere.

Den 76-årige Berlusconi har tidligere sagt, at han ikke selv stiller op igen. Men onsdag slog han til lyd for, at han måske er ved at ændre mening og alligevel vil stille sig i spidsen for sit parti.

- Jeg er blevet opfordret til at vende tilbage til politik. Italien er på vej ud over afgrunden. Det kan jeg ikke tillade, sagde han efter et møde i sit parti.

Både italienske og internationale finansmarkeder reagerede torsdag med nervøsitet over den ny uro omkring regeringen i Rom.

Monti har med økonomiske og politiske reformer genskabt omverdenens tillid til den italienske økonomi, selv om Italien skylder enorme beløb væk.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.