Bernstein om Venstre-plan: Ekstremt svært

Nationalbankens direktør mener ikke, at nulvækst i det offentlige er realistisk. Men Venstre holder fast.

Bernstein om Venstre-plan: Ekstremt svært

Den afgående direktør for Nationalbanken, Nils Bernstein, tror ikke på, at det er muligt at sænke skatterne betydeligt under det nuværende niveau.

Dermed ser han heller ikke megen fremtid i Venstres plan om at bruge lavere skatter til at forbedre konkurrenceevnen, skriver Jyllands-Posten.

Før Venstres landsmøde i sidste måned foreslog tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at danske skatter skal ned på niveau med de svenske, og at lønningerne bør være på linje med de tyske.

Det skal opnås med et langvarigt udgiftsstop i den offentlige sektor. De penge, som frigives i forhold til regeringens egen 2020-plan, vil partiet bruge på skattelettelser.

Idéen er, at lavere skatter vil give lavere lønkrav og dermed være med til at genoprette den tabte konkurrenceevne.

Men Nils Bernstein mener, at forslaget om holde væksten i de offentlige udgifter til et rundt nul igennem en længere periode, ikke er realistisk. Derved bliver der heller ikke plads til nævneværdige skattesænkninger, mener han.

- Med mindre vi kan bringe udgiftsniveauet ned, kan vi ikke sætte skatterne ned. Min erfaring er, at det er ekstremt vanskeligt at lægge låg på udgifterne. Der er et ubændigt pres opad på udgifterne. Derfor tror jeg ikke meget på den vej frem, siger Nils Bernstein.

- Man skal være varsom med forestillingen om at bringe de offentlige udgifter betydeligt ned i forhold til, hvad vi har i dag. Det er meget, meget svært, og jeg tror heller ikke, der er opbakning til det i befolkningen, fortsætter han.

Venstre holder dog fast, og finanspolitisk ordfører Peter Christensen siger til Jyllands-Posten, at det godt kan lade sig gøre at fastholde en nulvækst i det offentlige. Samtidig vil lavere skatter og afgifter få arbejdstagere til at dæmpe deres lønkrav, mener han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.