Bernstein: Største pres på kronen i syv år

Nationalbankdirektør Nils Bernstein advarer om hårdt pres på kronen. Han er klar til negative renter.

Bernstein: Største pres på kronen i syv år

Den danske krone er under det største pres, nationalbankdirektør Nils Bernstein har oplevet i løbet af sin syv år lange regeringsperiode.

Nationalbanken melder sig derfor klar til negative renter, hvis det bliver nødvendigt. Det siger direktøren i et interview med Financial Times mandag.

Renten er på nuværende tidspunkt rekordlav med 0,45 procent. Den blev senest sænket med 0,15 procentpoint den 31. maj. Da var det anden gang inden for en uge, at Nationalbanken gennemførte en rentenedsættelse.

De lave renter er et udtryk for, at Danmark er en sikker havn i den europæiske gældsstorm.

Netop den store interesse i at anbringe penge i Danmark angiver Bernstein også som årsagen til, at den danske krone er under pres.

Trods det nuværende lave renteniveau, har Nationalbanken en række muligheder for mindske presset på den stærke krone.

Nationalbanken kan gøre det dyrere at benytte sig af kronen til risikoafdækning ved at fortsætte med at nedsætte renten - og altså eventuelt gå så langt som til at indføre en negativ rente.

Banken kan også fortsætte med at opbygge valutareserven.

Når der er efterspørgsel efter kronen, stiger den i kurs, og nationalbanken sænker så renten, fordi kronen er for stærk.

Kronen må nemlig ikke blive for stærk, fordi Danmark siden starten af 1980'erne har ført fastkurspolitik. Det vil sige, at kronen er bundet til en anden valuta. Først over for den tyske D-mark - og siden 1999 til euroen.

Det betyder, at den danske krone ikke må svinge mere end cirka 17 øre til både den svage og den stærke side af en fastsat centralkurs over for euroen.

/ritzau/