Beskæftigelsen gik ned i første kvartal

Beskæftigelsen faldt med næsten 10.000 personer i årets første kvartal, viser opgørelse.

Beskæftigelsen gik ned i første kvartal

Færre danskere var beskæftiget i årets første kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsen faldt med 9800 personer eller 0,4 procent.

Inden for den private sektor samt offentligt ejede selskaber var der 5300 færre beskæftigede. Inden for den offentlige sektor faldt beskæftigelsen med 4400 personer.

Det er en streg i regningen - men ikke overraskende, lyder det fra Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

- Den økonomiske vækst har igennem snart to år ligget under det niveau, der normalt er tilstrækkeligt til at skabe nye arbejdspladser i økonomien, forklarer han.

Desuden kæmper mange virksomheder fortsat med at øge produktiviteten, hvilket betyder, at øget aktivitet ikke går hånd i hånd med flere i beskæftigelse.

Endelig føres der en stram sparekurs i den offentlige sektor.

Virksomhedernes vurdering af beskæftigelsesudviklingen er også blevet forværret. Der ventes over en bred kam faldende beskæftigelse i de kommende måneder, lyder det fra Tore Stramer.

- Vi er nu i en situation, hvor ledigheden har ligget stort set stabilt i første kvartal, men beskæftigelsen er faldet med 9000-10.000. Det betyder, at arbejdsstyrken falder ganske kraftigt, siger Tore Stramer.

På kort sigt kan man glæde sig over, at faldet i beskæftigelsen ikke til fulde slår igennem i ledigheden. Det tyder på, at udenlandsk arbejdskraft, der forlader landet, samt øget tilgang til for eksempel uddannelse er med til at holde ledigheden i skak.

Nykredit Markets venter en stigning i ledigheden på 10.000-15.000 personer frem mod årets udgang. Dermed vil ledighedskøen toppe på 170.000 til 175.000 personer. Derefter ventes ledigheden at falde svagt.

/ritzau/