Besøg verdens forsvundne riger

Du kan overveje at lade næste ferie gå til forladte byer

Angkor Wat i Cambodja er et besøg værd. Foto: Scanpix

Angkor Wat i Cambodja er et besøg værd. Foto: Scanpix

REJSER:Nogen vil gerne bruge deres ferie på at dase ved stranden, mens andre foretrækker at holde storbyferie og opleve fremmede byers pulserende liv.

Og selv om byer er spændende at opleve, så prøv at forestille dig at besøge en by, efter civilisationen har forladt den.

- Det fascinerende ved forladte riger er tanken om de kulturer og folkeslag, der er forsvundet. Menneskene det har haft deres egen verden at gå rundt i, og de har tænkt, at det ville vare evigt, som du og jeg gør i dag. Men ingen kan sige med sikkerhed, at den vestlige verden står om bare 200 år, siger Klaus Aarslef, der har skrevet fagbogen ”Forsvundne Riger” og driver rejsebureauet Aarslef Adventure.

Mægtigt rige

Øverst på Klaus Aarslefs ønskeliste over rejser ligger Ani mellem Tyrkiet og Armenien, hvor man har fundet verdens ældste templer. Samtidig anbefaler han Angkor Wat, der ligger i Cambodja. Det var et mægtigt rige, mens der var middelalder i Danmark, men nu er det helt groet til. Angkor Wat blev bygget af det cambodjanske Khmer-folk, og området blev brugt til royale bygninger og templer.

- Der er mange templer, og det hele er bygget meget komplekst. Det er helt fantastisk, siger Klaus Aarslef.

På de 3000 kvadratmeter boede det omkring en halv million mennesker, skriver BBC Travel, som også anslår, at civilisationen formodentlig gik under på grund af miljøforstyrrelser forårsaget af en hastig befolkningsvækst.

Mystiske pyramider

Et andet sted, der har gjort særligt indtryk på Klaus Aarslef, er Tiwanaku, der ligger syd for Titicaca-søen i Bolivia. Her er både templer og pyramider, men ingen ved, hvem der har bygget det. Man antager, at det er bygget for cirka 1500 år siden, og at det herboende folk herskede over store dele af Sydamerika, inden de pludselig forsvandt, forklarer Klaus Aarslef.

- Det mærkeligste er, at de har været i stand til at bearbejde og arbejde med sten på en måde, som ingen i dag kan forstå, siger han.

Du kan se hele Tiwanaku på én dag. Du skal først flyve til La Paz, og derefter kan du køre derud for et par hundrede kroner i en taxa.

Med fly og kano

Et sted, der er noget sværere tilgængeligt, er Nan Madol i Stillehavet. Det er en by, der består af lige over 90 øer, der er bygget af enorme vulkanske sten.

- Ingen ved, hvordan eller hvem der har bygget dem, eller hvad ideen er med det, siger Klaus Aarslef til Ritzau Fokus.

Man mener, at byen er omkring 1000 år gammel. For at komme til Nan Madol skal man først flyve til øen Pohnpei, der ligger i Mikronesien. Det koster mellem 9000 og 10.000 kroner. Derefter skal du finde en indfødt, der kan sejle dig derud med en kano, så det kræver dedikation.

Du kan se hele stedet på en dag, men hvis du vil, kan du også sove i sovepose derude.

- Der er varmt og ingen risiko for tyveri eller overfald, sider Klaus Aarslef.

/ritzau/FOKUS