Besværligt at finde mad uden gluten

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Sunniva Olsen har maden med hjemmefra. Hun lider af cøliaki, og det er besværligt at finde mad uden gluten i Danmark.

Hun ser sund og rask ud, syv-årige Sunniva, der er med sine forældre og bedsteforældre på ferie i Danmark. Det er hun da også, hvis hun kun får det rigtige mad. Men Sunniva lider af glutenallergi (cøliaki). Det er en tarmsygdom, der betyder, at hun ikke kan tåle kostens indhold af gluten. Gluten er et protein, der findes i kornsorter som hvede, rug, byg og havre. - Hun får ondt i maven, hvis hun spiser noget med gluten i, forklarer hendes mor, Merethe Olsen. Så hun har været nødt til at tage mad med til Sunniva til hele ferien. Ikke med sin gode vilje, men fordi det er så besværligt at finde ud af, om maden i Danmark indeholder gluten. - Hvis du spørger hos bageren, så ved de det som regel ikke. Hvis du er på restaurant, så kan du heller ikke få en liste over, hvad der er i maden, siger Merethe Olsen. - Her er Danmark langt efter Norge og de andre nordiske lande. Der kan du uden problemer få at vide, hvad der er i maden. Så et ønske fra en norsk familie er, at der bliver fremover muligt uden problemer at købe ind til en familie, hvor et af medlemmerne lider af cøliaki.