Betalingsbalancen buldrer fortsat derudaf

Opsvinget har bidt sig fast. Det ses nu også på betalingsbalancen og eksporten.

Betalingsbalancen fortsætter i fin stil. I april endte den på 9,1 milliarder kroner, hvilket er et fald på en milliard kroner i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

I samme måned steg eksporten med 3,6 procent i forhold til måneden før. Men Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, siger, at den på papiret flotte stigning i eksporten kommer efter et mærkbart fald i marts på 5,7 procent.

- De store udsving kan blandt andet tilskrives handlen med olie. Man skal derfor også som vanligt passe på med at tolke for skarpt på de månedlige udsving i eksporten, siger han i en kommentar til tallene.

- Ser man i stedet på udviklingen over de seneste tre måneder, så har der dog været en fremgang i eksporten på 3,1 procent - altså en rigtig fornuftig fremgang. Dagens tal viser således også, at eksporten er i fin form, siger han.

De seneste tre måneder er eksporten til det største eksportmarked, Tyskland, steget med 7,5 procent.

Til Holland steg eksporten med 12,8 procent primært på grund af olien, mens Kinas eksport trak op med 11,7 procent på grund af især salg af mink og maskiner.

- Vi er da også optimister på eksportens vegne og forventer en fortsat fremgang over de kommende måneder. Vi ser potentiale for tiltagende vækst på vores største europæiske eksportmarkeder særligt Tyskland, Sverige, Norge og USA, siger Tore Stramer.

Ser man på de seneste nøgletal for dansk økonomi, er kurven fyldt med gode nyheder. Både dankortomsætningen, huspriserne, bilsalget og industriproduktion stiger samtidig med, at konkurser og tvangsauktioner generelt har fulgt en faldende tendens.

- Dertil kommer, at ledigheden falder og tilliden blandt såvel husholdningerne som industrien ligger i det optimistiske leje. Vi kan dermed også nu konkludere at opsvinget har bidt sig fast, siger Nykredits chefanalytiker.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.