Betjente får skarp kritik af rigsadvokaten i aflytningssag

Rigsadvokaten løfter pegefingeren over for Fyns Politi, der ikke slettede aflytninger mellem advokat og klient

Betjente får skarp kritik af rigsadvokaten i aflytningssag

Syv betjente og to ledere i Fyns Politi får kraftig kritik af rigsadvokat Ole Hasselgaard, fordi de ikke slettede aflytninger mellem en advokat og en mistænkt og sms'er, som retsplejeloven ellers kræver.

Betjentene undgår dog en straffesag, fordi de ikke har villet skade klienten eller advokaten, ifølge anklagemyndigheden.dk.

- Det skete er alvorligt og meget beklageligt, men det er ikke kriminelt, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard, der mener, at politiet straks skulle have slettet samtaler og sms'er.

Sagen drejer sig om advokat Mette Grith Stages samtaler med en klient, som blev optaget af politiet, der i forvejen aflyttede den mistænkte klient.

Reglerne siger, at politiet skal slette den slags fortrolige samtaler.

Men i stedet skrev betjentene samtalerne ud og noterede også sms-beskeder og beholdt dem i flere måneder, før advokaten selv ved et tilfælde opdagede, at politiet havde overtrådt retsplejeloven.

- Reglen om at beskytte kommunikation mellem mistænkte og advokater er et helt grundlæggende princip i vores strafferetspleje og en væsentlig garanti for retssikkerheden, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.

- Det understreger naturligvis alvoren af denne sag, og det er meget beklageligt, at reglerne og principperne er blevet overtrådt. Der er tale om en fejl, der kunne og burde være undgået, fortæller han.

Statsadvokat Jan Rechendorff har tidligere renset samtlige involverede, fordi betjentene ikke vidste bedre. Samtidig gik lederne fri i første omgang. De vidste nemlig ikke, at betjentene ikke kendte loven.

Og betjentenes uvidenhed, gør også, at det undgår en straffesag, fordi de ikke bevist ville skade advokaten eller klienten.

- Anklagemyndigheden har ikke grundlag for at rejse en straffesag. Ikke fordi de involverede politifolk ikke kendte reglerne godt nok, men fordi deres handling efter en samlet bedømmelse ganske enkelt ikke er strafbar, siger rigsadvokaten.

Rigsadvokaten understreger, at han nu vil følge op på sagen for at sikre, at retsplejelovens regler bliver overholdt i hele landet.

- Vi vil nu drøfte med Rigspolitiet, om der kan være anledning til yderligere uddannelse og instruktion i det it-system, som politiet bruger i forbindelse med aflytninger, fortæller Ole Hasselgaard.

Han har nu sikret sig, at alt aflytningsmateriale mellem advokaten og klienten er blevet tilintetgjort.

Det er op til ledelsen i Fyns Politi om sagen får disciplinære konsekvenser for de involverede betjente.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst