Betjente slipper for straffesag efter dødsfald i arrest

Fængselsbetjente brugte kun den nødvendige magt, konkluderer undersøgelse af omstridt sag, hvor en indsat døde

Betjente slipper for straffesag efter dødsfald i arrest

Syv fængselsbetjente i Kolding Arrest brugte kun den nødvendige magt over for den 23-årige indsatte Ekrem Sahin, der døde i januar 2011 efter klammeri i fængslet, hvor han var blevet holdt fast og en overgang lagt i benlås.

- Fængselsbetjentene brugte ikke magt ud over den magt, de må bruge. Derfor er der ikke basis for en straffesag, oplyser Claus Larsen, der som chefanklager i Sydøstjyllands Politi har efterforsket sagen.

Hans afgørelse er fredag blevet sendt til Ekrem Sahins familie og dens advokat, Bjørn Elmquist, samt til fængselsbetjentenes advokat.

- Alle sten er vendt, nogle endda flere gange. Derfor lukker vi nu efterforskningen, siger Claus Larsen.

Den voldsomme episode i arresten skete en dag, da Ekrem Sahin var ophidset over, at han skulle flyttes. Han var så urolig og støjende, at fængselsbetjente lagde ham i håndjern. Han blev lagt på maven på gulvet og blev holdt i benlås.

På et tidspunkt mistede Ekrem Sahim bevidstheden, og han kom på sygehuset, hvor han døde tre dage efter.

Siden har sagen i flere omgange været efterforsket for at fastslå, om der skulle rejses straffesag mod fængselsbetjente for vold. Efterforskningen har ikke mindst handlet om at fastslå, hvad der skete i cellen i minutterne, inden Ekrem Sahin mistede bevidstheden.

Det har ikke været muligt at fastslå den præcise dødsårsag. Retsmedicinerne sagde i obduktionserklæringen, at dødsårsagen var en stressreaktion.

Siden har sagen været forelagt Retslægerådet, der har svaret på 40 spørgsmål og vurderet, at den sandsynlige dødsårsag er iltmangel, fordi Ekrem Sahin var stærkt ophidset og ikke kunne få dækket sit iltbehov, da han blev holdt fast på maven.

- Selv om der har været tvivl om dødsårsagen, ligger det fast efter beviser og vidneafhøringer, at det, som fængselsbetjentene har gjort, er at holde fast i hans arme og ben, siger Claus Larsen.

- De har ikke siddet på ham, klemt ham eller kvalt ham, og det fører til, at vi konkluderer, at der ikke er grundlag for en straffesag. De må gerne bruge den nødvendige magt for at få kontrol over en voldsom indsat i arresten, siger han.

Den benlås, som fængselsbetjentene på et tidspunkt lagde Ekrem Sahin i, fulgte ifølge chefefterforskeren reglerne, og han var ikke i benlås, da han blev bevidstløs. Han lå på maven, og betjente havde fat i hans arme og ben.

- Det må de godt. De er ikke gået ud over den magt, som de må bruge, siger Claus Larsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.