Udland

Bevæbnede styrker på Krim blokerer for observatørhold

40 observatører er blevet stoppet, da de forsøgte at komme ind på den ukrainske halvø Krim.

Bevæbnede tropper har torsdag forhindret det 40 mand store observatørhold fra OSCE i at komme ind på den russisk-dominerede, ukrainske Krim-halvø.

De ubevæbnede militæreksperter fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa skulle her prøve at skabe overblik over, hvad der foregår i det konfliktfyldte område.

- De er blevet standset, men de vender ikke om. De har ikke tilladelse til at træde ind i området fra grupper af bevæbnede personer, som er meget professionelle og veltrænede, siger en unavngiven kilde ifølge AFP.

Torsdag middag har OSCE selv bekræftet, at observatørerne blev stoppet, da holdet forsøgte at komme ind på Krim-halvøen.

Med i observatørmissionen er også to danske officerer, som dog ikke er blandt den gruppe, der torsdag er blevet afvist.

Det oplyser Jens Mortensen, oberstløjtnant og ansvarlig for Forsvarets håndtering og implementering af internationale aftaler omkring våbenkontrol.

- De to danskere var ikke i gruppen, der blev afvist, og som nu er på vej tilbage til Odessa, siger Jens Mortensen til Ritzau.

Efter at det torsdag ikke er lykkes den udsendte observatørgruppe at komme ind på Krim, så er det oberstløjtnantens bud, at ukrainerne igen fredag vil forsøge at køre gruppen ud til samme vejspærring for at få adgang.

- Der vil de sandsynligvis blive afvist, og så vil de måske gøre det igen dagen efter og dagen efter og dagen efter, mener Jens Mortensen.

- Om ikke andet så for at hamre det budskab ind at en del af det ukrainske territorium de facto er besat af en anden magt.

Ifølge kilden, som AFP henviser til, lød det fra de bevæbnede mænd, at "de var blevet fortalt, at de ikke måtte lade en gruppe passere, men at de ikke vidste med sikkerhed, om dette var gruppen."

Gruppen af observatører kommer fra 21 af organisationens i alt 57 medlemslande, og missionen menes at vare indtil den 12. marts.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.