Biden søger sammenhold med Japans premierminister mod Kina

Biden og Suga bakker op om den amerikansk-japanske alliance og de to landes fælles sikkerhed, lyder det.

Yoshihide Suga (til venstre) og Joe Biden holdt fredag pressemøde side om side i Rosenhaven bag Det Hvide Hus.

Yoshihide Suga (til venstre) og Joe Biden holdt fredag pressemøde side om side i Rosenhaven bag Det Hvide Hus.

WASHINGTON D.C.: USA's præsident, Joe Biden, præsenterer fredag en forenet front med Japans premierminister, Yoshihide Suga, mod et stadig mere selvsikkert Kina.

Det sker, efter at de to ledere har holdt deres første topmøde ansigt til ansigt i Det Hvide Hus, efter at Biden blev indsat som præsident i januar.

Kina var på toppen af dagsordenen på fredagens møde, og Biden og Suga adresserede en række geopolitiske spørgsmål, herunder Taiwan.

Ifølge Suga blev "vigtigheden af fred og stabilitet i Taiwanstrædet" gentaget under mødet.

Dette anses som et slag i ansigtet på den kinesiske regering, der i stigende grad øger sit militære pres på den selvstyrende ø, som Kina gør krav på som en del af landets territorie.

- I dag bekræftede premierminister Suga og jeg vores stensikre opbakning til den amerikansk-japanske alliance og til vores fælles sikkerhed, siger Biden på et pressemøde i Rosenhaven med Yoshihide Suga ved sin side.

Biden kalder samtidig drøftelserne med den japanske premierminister for "produktive".

- Vi blev enige om at samarbejde om udfordringerne fra Kina og omkring emner som Det Østkinesiske Hav, Det Sydkinesiske Hav og Nordkorea for at sikre en fremtid for et frit og åbent Indo-Stillehav, siger den amerikanske præsident.

Joe Biden og Yoshihide Suga talte under mødet også om Kinas voksende militære pres på Taiwan, landets strammere greb om Hongkong og dets brutale fremfærd over for de muslimske uighurer i den kinesiske provins Xinjiang.

Suga fortæller, at han og Biden blev enige om nødvendigheden af ligefremme samtaler med Kina i forbindelse med den kinesiske regerings aktiviteter i Stillehavsområdet.

Fredagens topmøde fandt sted, få dage efter at Kina sendte 25 fly, inklusive kampfly, mod Taiwan.

- Jeg vil afholde mig fra at gå i detaljer, eftersom det vedrører diplomatiske samtaler, men der er allerede indgået en aftale mellem Japan og USA om vigtigheden af fred og stabilitet i Taiwanstrædet. Den aftale blev bekræftet på dette møde, siger Suga.

Derudover fortæller Biden, at USA og Japan i fællesskab vil investere i blandt andet 5G, kunstig intelligens, kvantedatabehandling og forsyningskæder af halvledere.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden