Bil eller fly? Se hvad der bedst kan betale sig sydpå

Rigtig mange vælger at pakke bilen og køre sydpå, når sommerferien melder sig. Men det vil i mange tilfælde være en dyr løsning.

Det giver en vis frihed at køre selv, men det kan i de fleste tilfælde ikke slå prisen, hvis man rejser med fly. Free/Colourbox

Det giver en vis frihed at køre selv, men det kan i de fleste tilfælde ikke slå prisen, hvis man rejser med fly. Free/Colourbox

København. Sol, swimmingpool, rosé og is. Det er nogle af de ting, vi hungrer efter, når vi rejser sydpå i sommerferien.


Mens nogen tager et fly mod varmere himmelstrøg, så hopper mange af os stadig i bilen med børnene på bagsædet. Men kigger man med økonomiske briller på den beslutning, så er det nok den dyreste løsning, man kan vælge.
Ifølge en beregning, som Spar Nord har lavet sammen med Bilbasen, så koster det mellem 10.000-13.000 kroner at køre til de populære destinationer i Italien, Frankrig og Kroatien.
- Det er svært at hamle op med flypriser, selv hvis I er to voksne og to børn, der skal afsted. Så er det svært at gøre det billigere ved at køre, særligt hvis man er i god tid med at bestille flybilletter, siger Flemming Østergaard, der er presse- og content manager i Spar Nord.
I beregningerne er værditabet og omkostningerne ved at bilen kører 3000 kilometer ekstra indregnet. Dog er udgifterne til eventuel overnatning undervejs og forplejning ikke taget med.
- Vi lander på en kilometerpris på 2,20 kroner per kilometer, og det er bare i ren service og de udgifter, som det koster at eje bilen, og derefter kommer brændstof, vejafgift og eventuel færgebillet, siger markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang.
Og dermed ender en tur til den franske riviera på 3600 kilometer på 13.000 kroner fra København, mens den er cirka 1000 kroner billigere fra Aarhus.
- Den rendyrkede transporttid til Sydfrankrig i bil er 18 timer uden pauser, eventuel overnatning og risiko for kødannelse. Mens en flyvetur typisk er syv til otte timer, siger Jan Lang.
Så hvornår kan det betale sig at køre, og hvornår kan det ikke? Ifølge Jan Lang er det først, når en familie er to voksne og tre børn, at bilen økonomisk overhaler flyet og billeje på destinationen.
Og så skal man huske, at en lang køretur hvert år indbefatter et værditab på bilen.
- Hvis bilen holdt hjemme i indkørslen og ikke blev brugt, så ville den have en højere værdi, siger Jan Lang fra Bilbasen.
Og til flyets fordel taler desuden, at man ikke risikerer fartbøder og køkørsel i en overophedet bil.
Ifølge Danmarks Statistik tager cirka 1,2 millioner danskere hvert år på bilferie.

Fakta: Sådan er prisen udregnet
- Priserne er beregnet ud fra TCO - Total Cost of Ownership, plus vejafgift, brændstof og færge.
- Det er beregnet, at bilen kører cirka 13 (benzin) eller 17 (diesel) kilometer per liter.
- Der er taget udgangspunkt i de 20 mest solgte nye og brugte familiebiler i Danmark.
- Kilometerprisen for en benzinbil lander på 3,1 kroner per kilometer.
- Kilometerprisen for en dieselbil lander på 2,7 kroner per kilometer.
/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.