Bilforhandler pure frifundet for svindel-anklager

Nordjysk bilforhandler blev frikendt i stor sag om afgiftssvindel

Foto Bente Poder <i>Bente Poder</i>

Foto Bente Poder Bente Poder

NORDJYLLAND:En nordjysk bilforhandler kunne torsdag forlade Retten i Aalborg som en fri mand, efter at have været tiltalt i en omfattende sag om afgiftssvindel med parallelimporterede biler.

Den 39-årige bilforhandler var tiltalt for, sammen med tre andre bilforhandlere, at have aftalt en for lav købspris på flere hundrede biler fra en polsk bilimportør, og dermed snydt statskasse for registreringsafgift for flere millioner kroner.

Men retten fandt det ikke bevist, at der var lavet en sådan aftale, og derfor blev den 39-årige nordjyde, sammen med de tre medtiltalte, der er fra Midtjylland og Sjælland, pure frifundet for alle anklager.

Lang tid undervejs

Den nordjyske bilforhandler var tiltalt for at have snydt staten for omkring 10 millioner kroner, mens de andre tiltalte var tiltalt for at have snydt for henholdsvis omkring 11 og 13 millioner kroner.

Sagen har været syv år undervejs, da det var helt tilbage i 2008, at Skat undrede sig over bilforhandlernes forretning. Ifølge anklagemyndigheden havde de fire bilforhandlere oprettet et importfirma, der var registreret i Nordjylland, og i perioden 2006 til 2009 parallelimporteret over 400 biler af mærkerne Seat og Fiat.

Fidusen skulle, ifølge tiltalen, være en aftale med den polske importør om at købe bilerne til lavere pris, mod til gengæld at betale en højere pris for ekstraudstyr til bilerne. Og da bilens pris er belagt med registreringsafgift, mens der ikke er afgift på ekstraudstyr, mente anklagemyndigheden dermed, at bilforhandlerne bevist havde snydt statskassen for afgifter.

Ingen klokkeklare beviser

De fire bilforhandlere har hele tiden nægtet sig skyldig, og der var da hverken en skriftlig aftale eller andre håndgribelige beviser i sagen. Over 14 retsdage forsøgte anklager David Hvelplund at bevise, at der alligevel forelå sådan en aftale.

- Det er i sig selv ikke ulovlig at betale en lav pris for en bil og en høj pris for ekstraudstyr, men vi mente jo, at der var indgået en aftale om at lægge noget af betalingen over på ekstraudstyr i stedet, og dermed slippe billigere i afgift. Men retten fandt det ikke bevist, at der var en sådan sammenhæng, og det må vi tage til efterretning, siger David Hvelplund der erkender, at det har været en lang og svær sag.

- Det har været en tung sag at efterforske, og der er brugt rigtig lang tid på den. Det er også sådan, at de sager, vi bruger længst tid på, oftest er dem, hvori der sker frifindelse, fordi beviserne ikke er klokkeklare, siger han.

Det er nu op til Statsadvokaten at vurdere, om dommen skal ankes til landsretten. En af de ting, der kan komme til at spille ind er, at sagen allerede har været meget lang tid undervejs.

- Disse sager tager lang tid, men syv år er for lang tid. Og det kan blive et moment, når det skal afgøres om sagen skal ankes, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.