Bilister kører med narko i blodet

Påskekontrol afslørede næsten lige så mange narkopåvirkede bilister som spritbilister

Arkivfoto: Henrik Louis
Hele landet 1. april 2016 10:56

HELE LANDET: Påskedagene var ikke så hellige for en række bilister, som valgte at indtage en eller anden form for narkotika, inden de satte sig bag rattet.

Faktisk var der tale om så mange narkotikasyndere, at der nu er næsten lige så mange, der bliver taget for narkokørsel som for spirituskørsel.

I påskedagene blev 89 sigtet for narkokørsel, mens 111 blev sigtet for spirituskørsel. Ved tilsvarende kontroller i påsken sidste år blev 132 sigtet for spirituskørsel, mens 71 blev sigtet for narkokørsel.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Bedre til at opdage narko

Svaret på de flere narkobilister skal ikke findes i, at flere forlyster sig med de ulovlige stoffer, men derimod at politiet er blevet bedre til at opdage det.

- Mens det tidligere var ret kompliceret at måle, kan man i dag ved hjælp af en simpel spytprøve få afdækket, om personen har narko i blodet, sagde administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik tidligere på året.

Han udtalte sig i forbindelse med den årlige opgørelse af påvirkede bilister i 2015, hvor man så et reelt boom i narkokørsler.

- Narkokørsel er pludselig blevet et nyt problem, vi er blevet konfronteret med, sagde han.

Bliver i blodet i flere dage

Modsat spiritus kan for eksempel hash spores i blodet op til flere dage efter indtagelse.

Som reglerne er nu, skal man ikke blive taget med mere end 0,001 milligram af det aktive stof i hash THC i blodet for ubetinget at miste kørekortet i tre år.

Det svarer stort set til en nultolerance.

Ud over at det er blevet lettere at afsløre folk, der har taget narko, er antallet af spritbilister samtidig faldet.

Rigspolitiet konstaterer, at der over de seneste år er sket et stort fald fra godt 11.700 sigtede i hele 2007 til lidt under 6300 i 2015.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...