Udland

Bill Clinton deltager i Srebrenica-markering

Den tidligere præsident skal lede en ti mand stor amerikansk delegation ved mindehøjtideligheden.

USA's tidligere præsident Bill Clinton skal lede den amerikanske delegation, der lørdag deltager i markeringen af 20-året for massakren i Srebrenica i Bosnien.

Det oplyser Det Hvide Hus i en meddelelse ifølge Reuters.

Tidligere amerikansk udenrigsminister Madeleine Albright vil også være en del af den tværpolitiske delegation, der i alt kommer til at bestå af ti personer.

Bill Clinton var præsident fra 1993 til 2001 og dermed også under dele af krigen i Bosnien i begyndelsen af 1990'erne.

Det var i 1995, at omkring 8000 muslimske mænd og drenge blev dræbt af bosnisk-serbiske styrker i Srebrenica, som egentlig havde status af såkaldt "sikker zone", men alligevel blev løbet over ende.

FN's krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien har fastslået, at massakren i Srebrenica var folkedrab.

I anledning af 20-året for massakren, der betegnes som den værste krigsforbrydelse siden Anden Verdenskrig, ventes 10.000 deltagere. Den religiøse del af ceremonien vil også omfatte en genbegravelse af 136 nyligt identificerede ofre.

Srebrenicas borgmester, Ćamil Duraković, er vært for højtideligheden, der tæller flere prominente gæster. Blandt andet kommer EU-udenrigschef Federica Mogherini, den britiske prinsesse Anne og præsidenterne fra Slovenien, Kroatien og Makedonien.

Også Serbiens premierminister, Aleksandar Vučić, har meldt sin ankomst. Det betegnes som en åbning i det anspændte forhold.

Helt uden dramatik har optakten til lørdagens markering dog ikke været. Rusland blokerede onsdag for en FN-resolution, der fordømmer massakren i Srebrenica og betegner den som et folkedrab.

Den russiske FN-ambassadør, Vitalij Tjurkin, kaldte ifølge Reuters resolutionsteksten "ukonstruktiv, konfronterende og politisk motiveret".

Rusland, der var på Serbiens side under krigen i det tidligere Jugoslavien, havde i stedet foreslået, at Sikkerhedsrådet med en mere ukonkret formulering skulle fordømme "de alvorligste forbrydelser, der vedrører det internationale samfund".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst