Naturkatastrofer

Billeder: Fortsat kamp mod vandmasserne

Flere tusinde redningsfolk kæmper fortsat mod oversvømmelser i Centraleuropa, der nu har krævet 12 menneskeliv

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Scanpix

DRESDEN:Centraleuropas værste oversvømmelser i mere end 10 år krævede onsdag sit 12. dødsoffer, da strømme af mudret vand væltede ned gennem i forvejen fyldte floder i Tjekkiet og ind i Tyskland og tvang myndighederne til masseevakueringer.

De store mængder vand i floderne Donau og Elben har sat myndighederne i Østrig i alarmberedskab og truer med oversvømmelser så langt væk som i Ungarns hovedstad Budapest.

I det østlige Tyskland, hvor store områder allerede står under vand, forbereder man sig på det værste, efter at vandet i Elben er steget til otte meter over daglig vande og toppen endnu ikke er nået.

Må forlade deres hjem

Omkring 40.000 brandmænd, 5000 soldater og flere tusinde frivillige kæmper for at undgå, at oversvømmelserne ender i en katastrofe, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi bliver nødt til at forvente det værste, siger miljøminister i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, Till Backhaus, til nyhedsbureauet DPA.

I Halle har 30.000 mennesker fået besked på at forlade deres hjem, efter at floden Saale har nået sit højeste niveau i 400 år og er begyndt at sive gennem dæmningerne.

Veje skyllet væk

De omfattende oversvømmelser har omdannet landsbyer til øer og ødelagt hjem, forretninger og afgrøder. Veje og jernbaner er skyllet væk, og store områder står uden strøm og drikkevand.

Mens flere byer og områder lige nu lider under oversvømmelserne eller venter på dem, ser det endelig lysere ud for Passau i Bayeren, hvor vandstanden mandag var den højeste siden 1501.

Her er vandet begyndt at trække sig tilbage, og soldater er gået i gang med at fjerne tonsvis af mudder og murbrokker fra kontorer og hjem.

/ritzau/