Billernes konge vender tilbage

I 53 år har Europas største bille, eghjorten, været uddød i dansk natur. Men det skal der laves om på nu

I 53 år har Europas største bille, eghjorten, været uddød i dansk natur. Men det skal der laves om på nu. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix

I 53 år har Europas største bille, eghjorten, været uddød i dansk natur. Men det skal der laves om på nu. Foto: Steffen Ortmann/Scanpix

DANMARK:Bortset fra et sensationelt fund i 2008 er der ikke observeret en eneste eghjort i dansk natur siden omkring 1970.

Men nu skal den fredede 10 centimeter lange bille med de karakteristiske store, kraftige kindbakker, der kan minde om et hjortegevir, have endnu en chance.

Miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) genudsætter tirsdag de første af omkring 100 voksne eghjorte og 250-300 larver i Dyrehaven nord for København.

Biolog i Naturstyrelsen Hans Erik Svart glæder sig til at følge kæmpebillen på dansk jord og forklarer, at man på forhånd har forsøgt at optimere levebetingelserne for billerne, som løbende indfanges i Tyskland, Sverige og Polen.

- Det har man blandt andet gjort ved at lysåbne områder, så solen kan opvarme jorden de steder, hvor billerne sættes ud, siger han og tilføjer:

- Det er ikke, fordi naturen ikke kan klare sig uden eghjorten. Men det er en truet art, og på den her måde er vi jo med til at passe på den i Danmark.

Sættes ud i dyrehaven

I første omgang sættes eghjorten, der er Europas største bille, kun ud i Dyrehaven, fordi det ikke er muligt at fremskaffe nok eksemplarer i udlandet.

Eghjorten blev op gennem det 20. århundrede drevet ud af Danmark på grund af intensiv skovdrift.

Hans Erik Svart regner imidlertid med, at de nye levebetingelser vil hjælpe den udrydningstruede bille godt på vej, og at den vil blive en fast bestanddel af dansk natur - i hvert fald i Dyrehaven.

Samtidig afviser han, at eghjorten i kraft af sin størrelse vil udgøre en trussel mod andre dyr.

- Nej, det vil jeg svare klart nej til, siger han.

Tilbage til det sensationelle fund i 2008, hvor et ægtepar fandt en han-eghjort i deres have tæt ved Hareskoven nord for København.

En ordentlig fætter

Hans Erik Svart husker fundet tydeligt og fastslår, at der altså var tale om en eghjort.

- Og der er ingen, der ved, hvor den kom fra. Det var en meget mærkelig historie, siger han.

Eghjort-hannen bliver op til 10 centimeter lang, har et stort, bredt hoved og er rødbrun til sort. Den mere brunlige hun, der kan blive omkring fem centimeter, har et noget smallere hoved uden de kraftige kindbakker.

Selv om billen er indehaver af titlen som Europas største, er der et godt stykke op til andre biller. Titan-billen, der regnes for at være verdens største, lever i den sydamerikanske Amazonas-regnskov og bliver omkring 16 centimeter lang.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.