Billig olie kan medføre motorskader

Alt for mange bilejere ved ikke, at forkert olie kan ødelægge motoren, lyder advarslen fra FDM

Det er klogt jævnligt at tjekke bilens oliestand. Det er dog vigtigt, at det er den helt rigtige olie, som man i givet fald efterfylder. Hav altid en liter af den korrekte olie med i bilen. Foto: FDM

Det er klogt jævnligt at tjekke bilens oliestand. Det er dog vigtigt, at det er den helt rigtige olie, som man i givet fald efterfylder. Hav altid en liter af den korrekte olie med i bilen. Foto: FDM

DANMARK:Langt de fleste bilejere ved, at det er en god idé jævnligt at tjekke oliestanden med målepinden. Men for få ved, at de kan ødelægge motoren, hvis de efterfylder en billig slat fra det lokale supermarked.

Sådan lyder meldingen fra FDM, der tager emnet op i det seneste nummer af medlemsbladet Motor.

- Når olie på et værksted kan koste op til 350 kroner literen, kan man få lyst til at gribe den første og bedste tilbudsdunk på tanken. Men selvom oliens specifikation ifølge dunken umiddelbart burde være den samme, er det ikke nødvendigvis tilfældet, siger afdelingsleder for FDMs tekniske rådgivning Lone Otto.

Betegnelser som eksempelvis 5W-30 refererer til oliens flydeevne ved henholdsvis lav og høj temperatur, men de øvrige egenskaber olien har, er mindst lige så vigtige, hvis ikke vigtigere.

Det kan være egenskaber som en rensende effekt, oxidering, antibundfald, smøreevne ved lav temperatur eller lavt indhold af svovl.

Egenskaberne er meget vigtige, da moderne motorer kører meget lange intervaller på op mod 30.000 km mellem hvert olieskift. Det stiller større krav til olien, der samtidig skal fungere optimalt i motorer små tolerancer og høj ydeevne.

Men det betyder ikke, at man skal vare sig for at efterfylde, det gælder bare om at undersøge sagen grundigt.

- Man kan sagtens selv købe olie, men det bør ikke være et impulskøb. Hvilken olie en bil skal have, og hvor ofte den skal skiftes, kan man se i bilens instruktionsbog, og det skal så vidt muligt følges meget bogstaveligt. Kører man mange små ture og har mange koldstarter, er det en rigtig god ide at skifte olien oftere end anbefalet, forklarer Lone Otto.

Hun anbefaler, at man især her i ferietiden altid har en liter motorolie i bilen, der levet op bilens specifikationer.

Finder man ikke svar i bilens manual, kan man spørge på sit værksted eller hos FDM.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.