EMNER

Billigere at drikke sig fuld

Prisen på alkohol stiger næsten ikke

Priserne på alkohol er ikke steget så meget som priserne på andre varer. Arkivfoto: Michael Koch.

Priserne på alkohol er ikke steget så meget som priserne på andre varer. Arkivfoto: Michael Koch.

KØBENHAVN:Mens forbrugerpriserne generelt er steget med 29 procent siden 2000, er prisen på alkohol steget langt mindre.

Priserne på alkohol er ikke steget i takt med priserne på andre varer siden årtusindeskiftet. Det viser beregninger foretaget af Politiken Research på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Mens Forbrugerprisindekset viser, at priserne generelt er steget med godt 29 procent siden år 2000, har de mere begrænsede prisstigninger på alkohol samlet set gjort alkoholiske drikkevarer 12 procent billigere sammenlignet med andre varer i dag end ved årtusindskiftet.

Udviklingen bekymrer Statens Institut for Folkesundhed:

- Det vil med sikkerhed påvirke de unges alkoholforbrug, for nu er det blevet billigere at drikke sig fuld hyppigere, siger direktør Morten Grønbæk til Politiken. Han anbefaler at indføre bestemte minimumpriser på alkohol.

Pris og indtag hænger sammen

Ifølge WHO er der en klar sammenhæng mellem priser på alkohol og menneskers alkoholforbrug.

Hver femte dansker drikker over Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse, og skal den tendens vendes, anbefaler direktør for Anvendt Kommunal Forskning Mette Wier, der var formand for den tidligere forebyggelseskommission, at priserne sættes op.
- Det her er problematisk for især de mange, der drikker for meget. Det er bestemt ikke noget, der gavner forebyggelsen, siger hun til Politiken.
Trods den samlede udvikling siden år 2000 er priserne på alkohol i løbet af det seneste år steget mere end priserne generelt. Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er imidlertid ikke parat til at hæve priserne på alkohol markant.
- Vi er klar over, at forbruget hænger sammen med priserne. Men det er jo også sådan, at markedskræfterne spiller ind. Der er en grænse for, hvor langt vi kan gå op afgiftsmæssigt, siger han.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.