Billigere at købe ind

Efter et par år med stigende fødevarepriser går det nu den anden vej, viser NORDJYSKEs pristjek.

Efter et par år med stigende fødevarepriser går det nu den anden vej. Arkivfoto

Efter et par år med stigende fødevarepriser går det nu den anden vej. Arkivfoto

Først steg de kraftigt. Nu falder de igen. Det er blevet væsentligt sjovere at fylde indkøbsvognen de seneste måneder. Efter en periode, hvor prisen på mad har været stigende, er den nu på vej ned. - Forbrugerne kan virkelig nyde godt af billige varer lige nu, siger cheføkonom i Landbrugsraadet Leif Nielsen. Det er helt almindelige varer som rugbrød, mælk og kød, som bliver billigere, viser et pristjek, NORDJYSKE har lavet. I september 2007 noterede vi priser på en række varer i to supermarkeder i Aalborg. Vi gentog kontrollen i januar og juni sidste år og igen her i maj. Svært at gennemskue kødpriser Undersøgelsen viser, at billedet ikke er entydigt. For mens mælk, mel og rugbrød er billigere nu end i juni, så er prisen på eksempelvis sukker og Kærgården stabil. Prisen på kød er i det ene tilfælde faldet markant, i det andet steget. Og netop kødpriserne er svære at gennemskue, vurderer Leif Nielsen. - Jeg har tidligere sagt, at kødpriserne ville stige. Det er ikke sket endnu, men det skal ske, for det er et marked i ubalance, og det går hårdt ud over producenter og slagterier lige nu, siger han. "En væsentlig besparelse" Landbrugsraadet har tidligere regnet på, hvad fødevareprisernes udsving betyder for en familie med to voksne og to børn. Fra april 2007 til april 2008 var det således blevet 5000 kr. dyrere at købe ind, men hvor meget, det nu vil gå den anden vej, har Leif Nielsen endnu ikke regnet på i kroner og øre. - Men der vil blive tale om en væsentlig besparelse, og i det hele taget vil forbrugerne få flere penge mellem hænderne på grund af faldende renter og oliepris. Omvendt er der så mange, der har lavere formue end tidligere, og det får nogen til at holde lidt igen, siger han. Handler i billigere butikker Også hos Dansk Erhverv, som er brancheforening for landets supermarkeder, har man registret de faldende priser. Chefkonsulent Mette Feifer henviser blandt andet til tal fra Danmarks Statistik, som viser, at prisen på mad er faldet med 0,3 procent fra marts til april i år. - Ser man over et år er fødevareprisen også steget mindre end det generelle prisniveau, siger hun og peger på lavere råvare- og energipriser, som årsagen til at maden bliver billigere. - Alligevel kan vi se, at mange forbrugere er lidt tilbageholdende med deres penge, og at de køber nedad - altså går i lidt billigere butikker end ellers, siger hun. Bevidstheden kan også ses på vores forbrug af fødevarer, som er en smule faldende. - Men vi skal jo have mad og mange sparer hellere på tøj, sko og elektronik, kan vi se. Og der skal også være plads til en god bøf fredag aften, siger hun.