Udland

Bin Laden-bog: Pentagon truer med retssag

Amerikansk elitesoldat beskyldes for brud på fortroligheds-kodeks på grund af bog om drab på terrorleder.

Bin Laden-bog: Pentagon truer med retssag

USA's forsvarsministerium, Pentagon, truer nu med at lægge sag an mod en tidligere elitesoldat fra specialstyrken Navy Seals.

Advarslen kommer, fordi soldaten står bag en bog, der giver en førstehåndsberetning om den operation, hvor amerikanske elitesoldater trængte ind i et hus i den pakistanske by Abbottabad og dræbte terrorleder Osama bin Laden. Bogen udgives 11. september.

Pentagon beskylder den tidligere Navy Seals-soldat for at have overtrådt interne regler om fortrolighed, og forsvarsministeriet overvejer også retssager mod andre, der har "handlet i forening" med ham.

Det fremgår af et brev fra Pentagons chefadvokat til soldaten bag bin Laden-bogen, som er anonym og skriver under pseudonymet Mark Owen.

Ifølge forlaget Dutton i New York var han en af de første soldater, som kom ind gennem døren til al Qaeda-lederens hus, og han befandt sig også i rummet, da bin Laden blev dræbt af skud.

- I bogen ønsker "Owen" at fortælle, hvad der virkelig skete i en af de vigtigste operationer i amerikansk militærhistorie, har forlaget skrevet i forhåndsomtalen. Owen selv taler mere bramfrit:

- Det er historien om den menneskelige pris, vi betalte og det, som vi ofrede for at gennemføre den helvedes opgave, siger han.

Amerikanske embedsmænd sagde i sidste uge, at de var overraskede over, at bogen ikke var blevet gennemgået kritisk af regeringen for at sikre, at ingen fortrolige oplysninger blev udgivet.

Den kontroversielle bog har fået medieomtale verden over, og Pentagons brev hævder, at nogle kopier allerede er blevet udgivet før tid.

- Flere offentlige udgivelser af bogen vil blive set som en forværring af aftalebruddene, står der i brevet til elitesoldaten.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.