Bin Laden-film får det svært ved Oscar-showet

Anklager om at opfordre til tortur kan gøre det rigtig svært for filmen Zero Dark Thirty ved Oscar-uddelingen.

Bin Laden-film får det svært ved Oscar-showet

Det kan koste Oscar-statuetter for filmen "Zero Dark Thirty", at den viser frygtelige torturscener, hvor fanger bliver tvunget til at give oplysninger om Osama bin Laden og hans færden.

Filmen, der handler om jagten på al-Qaeda-lederen, der i 2011 blev pågrebet og skudt, er nemlig blevet kritiseret for at fremstille en falsk virkelighed, hvor tortur var medvirkende til, at terrorlederen blev fanget.

Samtidig bliver filmen beskyldt for at forherlige torturen.

Selvom kritikerne - der blandt andet tæller den tidligere præsidentkandidat John McCain - var højrøstede, forblev Sony Pictures, der står bag filmen, tavse langt hen ad vejen. De ville nemlig ikke risikere en debat, der overskyggede filmen.

- Vi var enige om, at det vigtigste for os var at sikre filmens kommercielle succes, fortæller filmens manuskriptforfatter, Mark Boal, ifølge L.A. Times.

- Hvis vi kunne gøre det om, så ville vi nok gøre det, men den luksus har vi ikke, siger han.

Filmen er nomineret i kategorierne bedste film, bedste lydredigering og redigering, og samtidig er Jessica Chastain, der spiller CIA-agent i filmen, nomineret til prisen for bedste kvindelige hovedrolle.

Men torturscener er ikke noget, der bliver sat pris på i Oscar-sammenhænge, og det kan gøre det svært for filmen at vinde i de kategorier, den er nomineret i, skriver L.A. Times.

Det kan også være grunden til, at Kathryn Bigelow, der i 2009 som første kvinde vandt en Oscar for Bedste Instruktør, ikke som forventet blev nomineret i kategorien igen.

- Jeg ved, at det (torturen, red.) påvirkede mig. Ikke at jeg har noget imod hende, men det påvirkede min mening om filmen, siger Allen Baron, der som medlem af filmakademiet er blandt dem, der afgiver stemme i instruktør-kategorien.

Men selvom Kathryn Bigelow senere har taget til genmæle, så giver bookmakerne ikke filmen mange chancer.

Hvem der vinder i kategorierne afsløres natten til mandag dansk tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.