Elling

Biskop siger nej til Vendsyssel Frimenighed

Henning Toft Bro frygter, at frimenigheds brug af kirkefaciliteter kan føre til udmeldinger af Folkekirken - og efterkommer dermed ønske fra menighedsrådet

Forud for menighedsrådsvalget bekendtgjorde samtlige tre opstillede lister, at de ønskede at forhindre den nystiftede frimenighed i at benytte kirkens faciliteter. Det ønske har biskop Henning Toft Bro nu efterkommet. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

Forud for menighedsrådsvalget bekendtgjorde samtlige tre opstillede lister, at de ønskede at forhindre den nystiftede frimenighed i at benytte kirkens faciliteter. Det ønske har biskop Henning Toft Bro nu efterkommet. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

STRANDBY/ELLING:Vendsyssel frimenighed i Elling-Strandby Sogn nord for Frederikshavn får ikke lov til at bruge sognets kirker i Elling og Strandby.

Beslutningen er truffet af biskop Henning Toft Bro, Aalborg Stift, og meddelt formanden for Frimenigheden Thorkild Struntze Andersen.

Efter stiftelse ville frimenigheden gerne have tilladelse til at holde gudstjenester og andre kirkelige handlinger i de to sognekirker med henvisning til, at der er tale om en luthersk-evangelisk frimenighed. Ansøgningen blev sendt i henhold til en lovbekendtgørelse om bestyrelse af og brug af folkekirkens kirker.

Betingelser ikke opfyldt

Biskoppen fremhæver, at han efter en nøje vurdering af en meget omfattende udtalelse fra Elling-Strandby Menighedsråd ikke finder, at betingelserne i lovbekendtgørelsen er opfyldt, idet der efter hans vurdering af spørgsmålet om ”menighedens brug af kirken ikke vil hindre de folkekirkelige menigheders brug af kirken” ikke alene skal lægges vægt på en kalendersætning af brugen af kirken.

Der skal tillige ses nøje på, om en tilladelse til Frimenighedens brug af kirkerne vil kunne blive en hindring for eller påvirkning af det kirkelige livs trivsel i sognet.

Risiko for forvirring

- Jeg må således ved menighedsrådets omfattende udtalelser lægge til grund, at en tilladelse til Frimenighedens brug af Elling og Strandby kirker som ansøgt vil skabe megen forvirring og usikkerhed i sognet og i værste fald føre til udmeldelser af folkekirken eller sognebåndsløsninger og herved vil kunne blive en hindring for eller påvirkning af det kirkelige livs trivsel i sognet i omfattende grad, skriver Henning Toft Bro.

Af den meget omfattende udtalelse fra Elling-Strandby Menighedsråd fremgår det, at der gennem flere år har været en hård og uforsonlig debat i sognet. Menighedsrådet finder i den forbindelse, at sognet er i en meget sårbar situation, hvorfor man arbejder for at komme videre ovenpå et smertefuldt brud (dannelse af Frimenigheden som protest mod de kirkelige ritualer for vielse af homoseksuelle, red.)

Nye konflikter frygtes

Menighedsrådet fremhæver i udtalelsen til biskoppen, at de erkender Frimenighedens legitime ret til at etablere egen kirke, men samtidig ønsker menighedsrådet at komme videre med folkekirkens liv og vækst og tilkendegiver i den forbindelse, at de ikke ønsker forvirring i signalerne.

- Det vil skabe forvirring og usikkerhed blandt almindelige medlemmer ad folkekirken, hvis man begynder at blande Frimenighedens gudstjenester ind i folkekirkens bygninger, hedder det i menighedsrådets udtalelse.

Hverken formanden for Elling-Strandby Menighedsråd, Kurt Sørensen, eller formanden for Frimenigheden vil kommentere biskoppens beslutning.

Det er dog væsentligt for Kurt Sørensen at fremhæve, at alle er velkomne i Folkekirken, mens Thorkild Struntze Andersen siger, at Frimenigheden ikke agter at klage over afgørelsen til ministeriet for Ligestilling og Kirke.

- Vi afventer Folketingets vedtagelse af en ændring til loven for frimenigheders brug af folkekirkens kirker, siger han.

Vendsyssel Frimenighed holder i dag sine gudstjenester i Havnefrontens gildesal i Strandby og i Strandby skoles samlingssal.

Ved stiftelsen fik Frimenigheden 36 medlemmer. I dag er der 41 medlemmer, hvoraf tre er børn.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst