Udland

Bjergbestigere pakker grej og forlader Mount Everest

Klatresæsonen på Mount Everest er reelt slut, men enkelte bjergbestigere forsøger på egen hånd at nå toppen.

Bjergbestigere, som var på vej mod toppen af verdens højeste bjerg, da et kraftigt jordskælv rystede regionen, pakker nu deres grej og forlader bjerget.

Det sker, da sherpaer - de bjergguider som ledsager bjergbestigere - har nægtet at genetablere en klatrerute, som blev ødelagt af det kraftige skælv, der har kostet flere end 7500 mennesker livet, skriver nyhedsbureauet AP.

Gyanendra Shrestha fra det nepalesiske departement for bjergbestigning bekræfter, at bjergbestigerne tirsdag har påbegyndt nedstigningen fra basecamp.

Enkelte, omkring fem, har besluttet alligevel at søge mod toppen af Mount Everest, som ifølge flere forskere er sunket 2,5 centimeter efter jordskælvet. Andre skønner, skal det retfærdigvis nævnes, at det kun er sunket få millimeter.

Den danske bjergbestiger Bo Belvedere Christensen befandt sig på Mount Everest under jordskælvet, men er nu på vej hjem, da de kinesiske myndigheder har lukket for videre aktivitet på bjerget.

- Slutningen på min fjerde Everest-ekspedition kom ikke lige sådan, som jeg havde forudset. På en måde var det mit værste forsøg nogensinde, men på den anden side var jeg bedre forberedt og ville have haft en rigtig god chance for at nå op, skriver Bo Belvedere i sin blog på opdagverden.dk.

- Træt, træt, nu vil jeg bare hjem. Kommer jeg igen? Ja næsten sikkert, men ikke lige næste år, skriver Bo Belvedere, der altså skuffet må drage hjem efter sit fjerde forgæves forsøg på at nå toppen af verdens højeste bjerg (8848 meter).

Regeringen i Nepals hovedstad, Kathmandu, meddelte lørdag, at man ikke længere har håb om at finde overlevende efter jordskælvet, som målte 7,8.

Dagen efter lykkedes det dog redningsmandskab at redde tre personer ud af ruinerne.

Skælvet er det kraftigste i landet i 80 år, og det krævede også dødsofre i nabolandene Indien og Kina.

En talsmand fra regeringen oplyste i weekenden, at antallet af kvæstede var over 14.000.

Regeringen har ikke aflyst sæsonen for bjergbestigning, og tilladelser er gældende til udgangen af maj.

Bjergguider vil imidlertid af sikkerhedsmæssige og tidsmæssige årsager ikke genetablere ruten til toppen af bjerget i denne sæson.

Det er andet år i træk, at klatresæsonen på Mount Everest bliver aflyst. Sidste år stoppede turene til toppen, da en lavine kostede 16 sherpaer livet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.