København

Blå blok hugger bremsen i for asylansøgere

Aftale skal gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark

Det skal være mindre attraktiv at søge asyl - det er filosofien i et nyt udspil fra blå blok. Foto: Scanpix

Det skal være mindre attraktiv at søge asyl - det er filosofien i et nyt udspil fra blå blok. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterede onsdag et blåt flertal for at stramme vilkårene for asylansøgere, så det bliver mindre attraktivt for verdens flygtninge at søge asyl i Danmark.

- Vi er nået frem til enighed om en opstramning på asylområdet, det kommer til at gælde fra på fredag, når vi fremsætter lovforslaget, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

Det er den første store aftale, blå blok indgår efter valget.

Ydelse på SU-niveau

De fire blå partier - Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative - er blandt andet enige om at indføre en ydelse på SU-niveau og forsørgertillæg samt en sprogbonus, oplyser integrationsministeren.

- Virkningen bliver, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker, der er i nød, men vi skal også kunne følge med. Og det kan vi ikke, som det er nu, siger Inger Støjberg.

I et forsøg på at tilskynde asylansøgere til at lære dansk indfører blå blok en sprogbonus på 500 kroner om måneden, som skal lægges oven i den lavere ydelse, der nu indføres.

For at udløse den nye sprogbonus skal asylansøgerne bestå den såkaldte niveau 2- sprogprøve i dansk.

- Det betyder, at man kan begå sig på arbejdsmarkedet og tage en uddannelse, siger Inger Støjberg.

Der kommer flere stramninger

Regeringen har i sit regeringsgrundlag varslet, at der i alt skal spares én milliard kroner på udlændingeområdet. Men den nye aftale ventes kun at give 400 millioner kroner i statskassen. Dermed kan der ventes flere stramninger:

- Det her er den første stramning, man kommer til at se. Det er et straksindgreb, som vi annoncerede i valgkampen. Og så kommer vi senere til de næste elementer, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen kalder aftalen ”en god begyndelse”.

- Men der er selvfølgelig brug for mere. Vi havde også lagt forslag frem i valgkampen, hvoraf nogle er kommet med her. Vi har en forventning om, at vi sætter os ned og gennemfører yderligere stramninger, siger Martin Henriksen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst