Blå blok rækker fiskeproduktion en hjælpende hånd

En vækstplan for akvakultur afsætter 87 millioner over to år og giver lov til at producere markant flere fisk.

Ørreddambrug Foto: Scanpix/Torben Christensen

Ørreddambrug Foto: Scanpix/Torben Christensen

Regeringen er blevet enig med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative om en vækstplan for dansk fiskeriproduktion. Aftalen omfatter havbrug og dambrug, hvor der opdrættes fisk.

I alt er der i perioden 2016-17 afsat 87 millioner kroner til indsatser, som skal bidrage til vækst i den danske akvakultursektor. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Og vækstplanen giver mulighed for at producere markant flere fisk, end det er tilfældet i dag. Igennem de seneste 25 år har sektoren produceret 40.000-45.000 ton fisk om året. Men det tal kan nu stige med op til 36.000 tons årligt.

Det skyldes primært den omdiskuterede landbrugspakke, hvor der blev oprettet en ekstra kvælstofkvote til dambrugssektoren.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det allerede afklaret, at havmiljøet i Kattegat er robust nok til en merproduktion på op til 16.000 ton fisk. Partierne har aftalt at mødes til nye drøftelser, hvis der bliver mulighed for øget produktion i andre farvande.

- Det vil ikke alene skaffe eksportkroner hjem til Danmark, det vil også skabe arbejdspladser i vores landdistrikter, hvor produktionen primært er, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

- Det er indtil nu ikke lykkedes at give branchen de vilkår, den behøver for at kunne producere flere fisk og dermed få en større del i de eksportkroner og arbejdspladser, som branchen har potentiale til, siger fiskeriordfører Carsten Bach (LA) i samme pressemeddelelse.

- Det forsøger vi at løse med vækstplanen.

Socialdemokraterne og de øvrige partier til venstre for regeringen er ikke med i aftalen. Fiskeriordfører Simon Kollerup (S) mener, at aftalen vil skade vandmiljøet.

- Så længe regeringen ikke har styr på kvælstofforbruget i de kommende år i Danmark, er der ikke rum for at belaste danskernes vandmiljø yderligere, som de blå partier her lægger op til, skriver han i en sms til Ritzau.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.