Jammerbugt

Blå blok vedtager budget

Maraton-debat i byrådssalen fik ikke de to blokke til at finde fælles fodslag. V, DF og BL vedtog budget 2016 med 17 af 27 stemmer

Foto Michael Bygballe

Foto Michael Bygballe

JAMMERBUGT:For blot 2. gang i Jammerbugt Kommunes historie lykkedes det ikke at opnå enighed om budgettet for 2016, da kommunalbestyrelsen holdt møde torsdag aften.

Partierne kunne ikke diskutere sig til enighed om, hvor nødvendige millionbesparelser skulle findes. Derfor valgte V, DF og BL at stemme deres budgetforslag igennem efter efter tre en halv times maraton-debat i byrådssalen.

- Vi når ikke det helt brede forlig i år. Men Jammerbugt er en kommune præget af politisk stabilitet. Vi er nået langt ved at have sikkert blik for fremtiden. Der er grund til at rose den samlede kommunalbestyrelse for vedtagelsen af budget, sagde borgmester Mogens Gade (V) og udtalte, at han håbede, at når røgen havde lagt sig, så var der stadig mulighed for at fortsætte den tradition, som Jammerbugt Kommune trods alt har for at lave de brede forlig.

Alle parter gjorde en dyd ud af, at det brede samarbejde kan fortsætte. Selvom det ikke lykkedes denne gang.

- Jeg tror egentlig ikke, at nogen ved, hvor langt vi ofte er fra fra hinanden, når vi starter på budgetforhandlingerne. Vi har tradition for at finde sammen. Det var vi også tæt på denne gang. Men kameler blev for store at sluge, sagde Jens Christian Golding (S) og skyndte sig at forklare, at man ikke var uenige om budgetmålene, blot om, hvordan man skulle nå derhen.

Uenigheden var ikke uventet. Rød blok valgte at forlade forhandlingsbordet for to uger siden. Den er imod den ”grønthøstermodel”, som blå blok vil bruge til at finde besparelser på 0,5 procent på alle områder. Forligspartierne har tidligere udtalt, at procentbesparelsen ikke skal gå ud over serviceniveau eller kvalitet i servicen og at det ikke må ramme ældreområdet, der i forvejen er hårdt ramt af lukninger og besparelser

S, SF og EL ønskede i stedet at hæve skatten med 0,3 procent og grundskylden med 1,15 promille. Det ønskede blå blok ikke:

- Vi skal sikre flere overnattende gæster, indbyggere og liv i vores hovedbyer. Derfor er det vigtigt at fastholde grundskyld og skatteprocent. Det sender en god signalværdi, sagde borgmester Mogens Gade (V).

Borgmesteren var godt tilfreds med budgetaftalen, som betyder at der, som altid, opnås driftsoverskud i Jammerbugt Kommune. Det har der været alle kommunens leveår.

- Vi er pressede. Derfor er vi også nødt til at handle på det. Men vi har stadig fokus på det gode liv for børn, unge og gamle og sætter gode rammer for erhvervs- og landdistrikter, sagde borgmesteren.

Han sagde, at fremtiden byder på lige så stram økonomi, som betyder, at der skal tænkes mere på indtægtssiden og styring af udgifterne. Han håbede, at kommende kommuneforhandlinger kan tilføre flere penge til Jammerbugt, men sagde også, at der var taget højde for meget negative forhandlingsresultater.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst