Blæst om storskalalov skaber usikkerhed i Grønland

Revidering af storskalalov kan tage tid, og investeringslysten risikerer at bremse op, siger jurister.

Blæst om storskalalov skaber usikkerhed i Grønland

Siumut og resten af den grønlandske regering har bebudet et opgør med den omdiskuterede storskalalov, der blev hastet igennem det grønlandske parlament i december.

Socialdemokratiske Siumut er blandt andet bekymret over, hvad loven vil få af sociale konsekvenser, når den giver udenlandske selskaber mulighed for at ansætte tusindvis af arbejdere til lønninger langt under grønlandsk niveau.

Derfor skal storskalaloven revideres, og det skaber endnu engang usikkerhed om fremtiden i Grønland, skriver Information.

For en ny og revideret lovgivning kan tidligst være færdig i begyndelsen af 2014, lyder det fra jurister i Grønland, som avisen har talt med.

- Det vil nok skabe en opbremsning i forhold til investeringslysten, siger Peter Schriver, der er formand for Foreningen af Grønlandske Advokater, og partner i advokatfirmaet Nuna Advokater.

Han mener, at selv hvis der arbejdes hurtigt, vil selve den parlamentariske behandling af en ny lov først kunne påbegyndes til efteråret.

- Hvis de er rigtig hurtige, kan de nå at få et forslag igennem høringer og klar til efterårets samling i oktober-november. Men det virker også meget hurtigt for den type lovarbejde, siger Peter Schriver til Information.

Den vurdering deles af Anders Meilvang, der foruden at være advokat i firmaet Ina Nuna i Grønland også er leder af det nystiftede Transparency Greenland.

- Som i Danmark skal et lovforslag først stilles og derefter igennem tre behandlinger. En ny lov kan derfor tidligst blive behandlet til efteråret og først træde i kraft fra 1. januar næste år, siger Anders Meilvang.

Han peger på, at Siumut netop kritiserede, at storskalaloven blev gennemført for hurtigt, og derfor må forventes at bruge en del tid på at få loven i offentligt debat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst