Blandet modtagelse af fiskeriaftale

Stop for udsmid er godt - men det kniber med bæredygtigheden

Fiskerne skal til at tage alle fangede fisk med i land.Arkivfoto: Peter Mørk

Fiskerne skal til at tage alle fangede fisk med i land.Arkivfoto: Peter Mørk

KØBENHAVN:Såvel grønne organisationer og fiskeindustri hilser det forbud mod udsmid af uønskede fisk fra fiskekuttere velkommen, som EU's fiskeriministre blev enig om onsdag morgen efter 18 timers svære forhandlinger.

Aftalen er led i udformningen af EU's kommende fiskerireform, som blandt andet har til formål at gøre fiskeriet mere bæredygtigt. Her har det meget kritiserede udsmid af fisk, som alene i Nordsøen menes at løbe op i næsten 900.000 tons, været en mærkesag for både det danske EU-formandskab og for EU's fiskerikommissær Maria Damanaki.
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er som formand for enden af forhandlingsbordet, da også tilfreds med resultatet, som betyder et gradvist forbud mod udsmid af fisk fra 2014.
- Det betyder, at vi er godt på vej mod en gennemgribende reform, der sikrer mere bæredygtigt fiskeri i fremtiden, siger hun og fortsætter:
De grønne organisationer er også overvejende tilfredse med lige den del af aftalen.
- Det her er en af de helt store og omstridte knaster i fiskeripolitikken. Så vi kan kun være glade for, at der sker noget, selvom det er udvandet i forhold til de oprindelige mål, siger havbiolog Hanne Lyng Winter fra Greenpeace.
Til gengæld mener hun, at fiskeriministrenes aftale generelt er for dårlig.
- Vi er ikke tilfreds med et resultat, der ikke formår at skabe den bæredygtighed i fiskeriet fra 2015, som vi ellers har forpligtet os til allerede i 1982 i FN's havretskonvention.
- Derfor havde vi foretrukket, at det danske formandskab og Kommissionen havde valgt at holde aftalen åben, så diskussionen kunne fortsætte de næste mange måneder, siger hun.
Udover forbuddet mod udsmid rummer aftalen blandt andet mål om at gennemføre et maksimalt bæredygtigt udbytte for fiskeriet (MSY). Det skal gælde for flest mulige arter i 2015 og for alle senest i 2020. MSY er den optimale fangst, der hvert år kan fiskes på den enkelte bestand uden at bringe den i fare. Dertil kommer en øget regionalisering af beslutningsprocesserne og mindre detailstyring fra Bruxelles, som betyder mere smidig forvaltning af fiskeriet.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.