Hele landet

Blev du aprilsnar? Her er et udpluk af de bedste

Fra Ubers redning til forældreorlov i Superligaen. 1. april er lig med fake news, men ikke i alle medier

Flere danske, svenske og norske aviser har i år holdt sig fra den traditionelle aprilsnar i protest mod de eskalerende ”falske nyheder”. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Flere danske, svenske og norske aviser har i år holdt sig fra den traditionelle aprilsnar i protest mod de eskalerende ”falske nyheder”. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

HELE LANDET: Du skal ikke stole på alt, hvad du læser. I hvert fald ikke denne 1. april, hvor der florerer falske historier i diverse papiraviser og på netsider.

I Ekstra Bladet kan man læse, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil redde det underskudstruede PostNord ved at få kørselstjenesten Uber til at bringe posten ud.

I Politiken har man rettet en årelang stavefejl, og så avisen nu hedder "Politikken".

Mens BT bringer en bombe under Superligaen, hvor Spillerforeningen og organisationen Lederne vil have 12 ugers tvungen forældreorlov per barn, spillerne får.

Ikke alle medier har dog forsat det traditionsrige drilleri af læserne.

Således har Kristeligt Dagblad og TV2 i år meldt ud, at de ikke leverer en aprilsnar.

Overblik: Dagens falske historier

* Ny teknologi i Fårup Sommerland:
I 2018 vil Fårup Sommerland indføre øjescannere ved indgangen. Det skriver sommerlandet på sin Facebook-side. Det skal ske for at få en mere nøjagtig identifikation af gæsterne samt reducere plastspild. Ved bestilling af sæsonkort skal man derfor oploade et billede af sit højre øje.
* Landsstævne flyttes
DGI har valgt at flytte Landsstævnet 2017 fra Aalborg til Færøerne. Det sker ifølge DGI’s Instagram-profil for at styrke national- og fællesskabsfølelsen med det færøske folk.
* Dagligvarer med hundebud:
Spar vil levere dagligvarer med hundebud. Hvis kunderne bestiller mange varer, kommer de med en stor hund. Hvis det drejer sig om en plade chokolade, står en lille hund for leveringen.
* Politiken retter op på sløset staveri og hedder fremover "Politikken":
"Med 133 års forsinkelse får vi bragt orden i det budskab, vi hver eneste dag har til det danske samfund, nemlig vores navn", siger Politikens chefredaktør Christian Jensen i avisen.
* Barselsbombe lammer Superligaen i månedsvis:
I BT kan man læse, at "Spillerforeningen og interesseorganisationen Lederne gennem de seneste måneder har ført en højest opsigtsvækkende sag mod Divisionsforeningen i Fodboldens Voldgiftsret helt under radaren". De kræver 12 ugers tvungen barsel til spillerforeningens medlemmer.
* Ole Birks postbombe: Uber skal dele breve ud:
Ekstra Bladet skriver, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) har fundet en løsning på to sager, der har martret hans ministertid.
"Ved at betragte passageren som en pakke, der skal fragtes fra a til b - hvilket der vel reelt også er tale om - så er Uber fremover ikke underlagt taxaloven. De kan i stedet køre efter samme regler som UPS, GLS og 3x34", siger Ole Birk Olesen, ifølge avisen.
* Jysk lader kunder overnatte i butikkerne:
"Skal man købe en ny madras, skal det helst være den helt rigtige, så man kan sove godt i mange år. Derfor kan nogle kunder have brug for at prøve varerne lidt længere, end de normale åbningstider tillader. For at imødekomme det stigende behov hos kunderne indfører JYSK derfor overnatningsmuligheder i udvalgte butikker", lyder det i en pressemeddelelse.
* StilleNetto- en helt ny indkøbsoplevelse:
"I løbet af 2017 åbner Netto 11 nye såkaldte StilleNetto-butikker, hvor kunderne kan få en tiltrængt pause fra hverdagens stress og jag. De nye Netto-butikker er indrettet som en slags støjfrie zoner, hvor man slipper for larmende indkøbsvogne og højlydt mobilsnak", lyder det i en pressemeddelelse.
* Føtex vil klæde alle medarbejdere på med hatte:
Hattene skal symbolisere afdelingerne, det være sig brødhatte, frugthatte mm
"Vi vil gerne gøre det endnu nemmere for alle vores gode kunder at få den helt rigtige vejledning, og vi vil gøre det meget tydeligt, hvem de kan henvende sig til, hvis de mangler råd og vejledning. Vi er overbevist om, at det bliver en stor succes", siger Thor Jørgensen, der er direktør i Føtex.
* Gigtforeningen bliver nu også for kæledyr:
- De seneste år har befolkningens kærlighed til deres firbenede venner fået større betydning, og vi oplever, at mange efterspørger, om Gigtforeningen ikke også vil sikre bedre hjælp og støtte, når for eksempel hunden eller katten får gigt,” siger Mette Bryde Lind, der er direktør i Gigtforeningen, i en pressemeddelelse.
* Kobbertyve slår til mod Experimentariums kobbertrappe:
"10 tons kobber er i nat blevet skrællet af Helix-trappen, det nyåbnede Experimentariums arkitektoniske vartegn. Det stjålne kobber har en værdi på godt 400.000 kroner i rå kobberpris", skriver Experimentarium i en pressemeddelelse, hvor det også lyder, at de nu vil beklæde trappen med 50-ører.
* Tobakshunde skal sikre røgfrie fængsler:
"Kriminalforsorgen har derfor måtte gå lidt utraditionelt til værks. To af de nye hunde - en Border Collie og en Skotsk Terrier - er fundet i en beværtningen ’Den brune Negl’ på Vesterbro, hvor hundene i gennem en årrække er blevet trænet i at kende forskel på Kings, Cecil og Look", lyder det i pressemeddelelsen.
* Klimaminister vil anlægge klimavenligt gulvarme i landets 15 største byer:
"Vi ved alle sammen, hvor irriterende det er at rydde fortove for sne, hvor upraktisk det er at komme på arbejde eller i skole med iskolde og våde fødder, eller hvor halsbrækkende det kan være at skvatte på isglatte fortove eller cykelstier. Det vil jeg sætte en stopper for nu ved at bruge al den grønne strøm i klimavenlig gulvvarme på landets fortove og cykelstier", siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Også i vores nabolande er man stoppet med at gå med på spøgen.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at det gælder de store norske medier VG, Aftenposten og Dagbladet, samt svenske Vasterbottens-Kuriren og Jönköpings-Posten.

Mens nogle medier altså trapper ud af traditionen, holder danske politikere, organisationer og virksomheder dog fast.

Således kan man læse, at Søren Espersen (DF) er blevet tilbudt jobbet som generalkonsul i Flensborg, at Netto nu vil lave særlige butikker, hvor kunderne skal være stille, og at Gigtforeningen vil have kæledyr som medlemmer.

I partiet Alternativet har man dog modvilligt måtte opgive at finde en aprilsnar.

- Trods talrige politiske laboratorier er det ikke lykkedes Alternativet at finde på en aprilsnar. Samtlige forslag blev i stedet til reelle politiske forslag, lyder det i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Aprilsnar - en gammel tradition

Den første dag i april handler om at narre hinanden. Her er, hvad der er værd at vide om traditionen:
* Skikken med at narre andre den 1. april har været kendt i Danmark siden 1600-tallet og kendes over hele Europa.
* Aprilsnar hænger sammen med forår og "nytår".
- Foråret er også en form for nytår. Det er det tidspunkt, hvor naturens cyklus starter forfra, og et tidspunkt, der traditionelt har givet en anledning til at drille, gække og vende hverdagens normer lidt på hovedet, som det for eksempel sker til fastelavn.
* I Europa kendes skikken at "narre april" tidligst fra 1600-årenes Tyskland, men en lignende skik - qurinalerne - fandtes også i det gamle Rom.
- Her var narrerierne knyttet til nytår, et tidspunkt, hvor vi jo også i dag betjener os af spøg-og-skæmt og laver godmodige drillerier med hinanden.
* Danske medier har siden 1900 tallet skrevet falske nyheder 1. april.
* En af de første aprilsnar i den danske presse så man i 1914, hvor en københavnsk avis kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent.
* I dag har flere medier en aprilsnar - altså en fingeret og temmelig usandsynlig historie - et eller andet sted i spalterne eller i tv-udsendelsen den 1. april.
Kilder: Dansk Historisk Fællesråd, Den Store Danske
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.