EMNER

Bliplyde i verdensklasse

Et eksklusivt verdensfænomen finder sted, når Blip Festival - en festival for 8-bit-computermusik - fredag og lørdag afholdes i Platform4 i Aalborg for andet år i træk.

Gammeldags computermusik - det er det, de unge vil have, og det får de i weekenden i Platform4 på Aalborgs østlige havneområde.

Gammeldags computermusik - det er det, de unge vil have, og det får de i weekenden i Platform4 på Aalborgs østlige havneområde.

En festival, som i en årrække har været afholdt i New York under stor opmærksomhed, og som foruden Aalborg har en aflægger i Tokyo. Og festivalleder Christian Villum er stolt over sit scoop. Organisationen med hjemsted i New York bestemmer suverænt, hvem som får lov til at afholde festivalen, og i den sammenhæng fik Aalborg tildelt rettighederne for næsen af arrangører i Berlin og Amsterdam, fortæller han. Det skete via kontakter, Christian Villum skabte, da han i forbindelse med sine studier i kultur, kommunikation og globalisering på Aalborg Universitet drog på praktikophold i New York. Der oplevede han begivenheden. - Det er kæmpe stort i New York. MTV sender fra det, og de store New Yorker-aviser er til stede. Det er rigtig, rigtig stort, siger han. Navnet "blip" er opkaldt efter de lyde, man kan opleve fra scenen. Al musik er afspillet på cirka 20 år gamle hjemmecomputere og spillekonsoller af mærker som Nintendo og Commodore, som er modificeret til at fungere som instrumenter, og den legesyge, gammeldags klingende computermusik ledsages af sekvenser af lavopløselig computeranimation. Noget, som med nutidige øjne kan forekomme primitivt og kitschet. Men ifølge Christian Villum er det ikke bare nostalgi. Han mener, at den gammeldags teknologi fungerer som et fordrende, kunstnerisk benspænd: - Det svarer lidt til princippet bag dogmefilmene. Ved at sætte sig selv store begrænsninger og ved at bruge de få virkemidler, man har til rådighed, opstår der noget kreativt, siger han. En vifte af blip-musikkens ypperligste kunstnere, deriblandt et par af genrens originale New York-pionerer, præsenteres på festivalen. Men også kunstnere fra en række andre lande.