Bliver man klogere på fuldkorn?

250.000 borgere i Danmark og de andre nordiske lande skal afgive blodprøver, der kan afsløre, hvor meget fuldkornshvede og rug de har spist. Resultaterne skal gemmes og give danske forskere svar på, om “storspisere” har mindre risiko for senere i livet at udvikle forskellige sygdomme. - Vi har i Norden lang tradition for at spise meget fuldkorn, men der er også mennesker, der spiser meget få fuldkornsprodukter. Derfor har vi en helt enestående mulighed for at undersøge virkningen af en kost med eller uden fuldkorn, siger afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse Anne Tjønneland, der skal lede forskningen. På forhånd er det velkendt, at en kost rig på fuldkorn har betydning i forhold til sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, men om det også kan mindske risikoen for kræft, er usikkert. Pengene til projektet kommer fra Nordisk Ministerråds forsknings organisation Nordforsk, der har bevilget 26,4 millioner kroner. /ritzau/