Danmark

Blodpenge for at dræbe lille pige

Forsvaret har udbetalt erstatning til personer, der ved fejl blev dræbt af danske soldater i Afghanistan

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

DANMARK:Det er det beløb, som de danske soldater i Helmandprovinsen i Afghanistan betalte i blodpenge til forældrene, da de ved en fejl kom til at sprænge deres lille datter i luften i januar 2012.

Det afslører metroxpress’ aktindsigt i en række sager hos Værnsfælles Forsvarskommando, hvor Forsvaret har udbetalt økonomisk kompensation til civile ofre for krigen i Afghanistan. Af sagerne kan man se, hvad et menneskeliv er værd, når danske soldater er kommet til at dræbe civile.

Udbetalingerne for et tabt civilt liv varierer således fra 11.500 for et barn til 55.000 kroner for en far til otte børn, fremgår det af sagsakterne. Formålet med udbetalingerne er først og fremmest at bevare et godt forhold til de lokale.

Handler om sikkerhed

Forsvarschef Peter Bartram forklarer til metroxpress, at det er frivilligt og ikke en anerkendelse af et juridisk ansvar, når Danmark udbetaler blodpenge for civile drab. Det handler om styrkernes sikkerhed og om ’rimelighed’, forklarer han til metroxpress:

- Når man ikke har et juridisk erstatningsansvar, så er der situationer, hvor man ud fra en vis rimelighedsbetragtning går ind og ser på, om man kan gøre noget, som så direkte kan have en positiv effekt på stemningen i området, hvor danske soldater er indsat, og om det kan være med til at sikre sikkerheden, siger forsvarschefen, som derfor ikke vil kalde det for erstatning.

Peter Viggo Jakobsen, forsker ved Forsvarsakademiet, forklarer, at blodpengene er en naturlig del af forsøget på at øge sikkerheden for de danske tropper.

- For mig at se er det hverken overraskende eller odiøst. Vi gør det jo selv hele tiden, når vi tegner ulykkes- og livsforsikringer, og her handler det om at beskytte danske soldater, siger Peter Viggo Jakobsen til metroxpress.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.