Blodprøve afslører kræft hurtigere end scanning

Med en ny blodprøve kan forskerne løbende måle, om en kræftbehandling virker, som den skal. Dermed kan lægerne hurtigt tilpasse behandlingen af den enkelte patient.

Videnskab.dk
Arkivfoto: Bo Lehm
Danmark 19. maj 2017 06:18

DANMARK: Der er en mindre revolution i diagnosticering af lungekræft under opsejling. To nye studier i to af verdens førende videnskabelige tidsskrifter viser, at læger via en blodprøve kan forudsige risikoen for, at lungekræft vender tilbage efter kirurgisk kræftbehandling og desuden opdage tilbagefald op til et år før, det ellers kan opdages med normale undersøgelsesmetoder. Det skriver videnskab.dk

- Vi kan på baggrund af vores opdagelse meget mere målrettet designe behandling til den enkelte lungekræftpatient. Det her er ’cutting edge’-teknologi, for med vores metode kan vi følge udviklingen i lungekræft i realtid og på få dage sige, om en given behandling virker eller ej. Det kan formentlig markant forbedre behandlingen og forhåbentlig øge chancerne for at overleve lungekræft, fortæller ph.d. og forsker Nicolai Birkbak fra Translational Cancer Therapeutics Laboratory ved The Francis Crick Institute i London.

I de nye studier har forskerne fulgt 100 lungekræftpatienter, fra de blev diagnosticeret med lungekræft, til de enten blev helbredt eller døde af sygdommen.

Alle patienterne undergik som en del af deres behandling en kirurgisk fjernelse af lungekræfttumorerne, og dem har forskerne meget detaljeret genomsekventeret for at få indsigt i, hvordan sygdommen udvikler sig under et kræftforløb.

Ved at genomsekventere forskellige dele af tumorerne og se på større ændringer i kromosomerne mellem dem, kunne forskerne se, hvordan tumorerne havde udviklet sig over tid.

På baggrund af blodprøver og analyser af den genetiske variation i tumorerne kunne forskerne med 90 procents præcision afgøre, om lungekræftpatienterne ville opleve et tilbagefald til sygdommen eller ej.

Den nye forskning er dybt imponerende, mener professor Stig Egil Bojesen fra Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

- Det er på så detaljeret et niveau, at man kan bruge det til at beskrive udviklingen af den enkelte tumor som et stamtræ. Det minder næsten om studier af menneskets forfædre, så grundigt er det. Det er helt uhørt detaljeret og meget grundigt, siger Stig Egil Bojesen, der også er tilknyttet Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, men ikke har deltaget i de nye studier.

Professoren synes dog, at perspektivet i at kunne følge kræften igennem en blodprøve er det mest spændende.

- Det er sådan noget, som gør, at vi på sigt kan få nok information ud af blodprøver til, at vi ikke længere behøver skære folk op eller tage biopsier, når vi skal undersøge kræftudviklingen, siger Stig Egil Bojesen.

Andre artikler på Videnskab.dkMå jeg genbruge min vandflaske?Ser d

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...