Blomkål er danskernes favorit

Se hvilken slags kål der er danskernes foretrukne på spisebordene rundt om i landet

Arkivfoto <i>Foto: Peter Mørk</i>

Arkivfoto Foto: Peter Mørk

DANMARK:Danskerne er klare i mælet, når de skal vurdere deres favoritkål. Mere end 70 procent kan i "høj grad" eller "meget høj grad" lide blomkål, og det er nok til en plads øverst på podiet, som danskernes foretrukne kåltype. Det viser en ny undersøgelse foretaget af FDB analyse, hvor danskernes forhold til kål bliver sat på prøve.

At det er blomkålen, der behager de danske smagsløg mest, kommer ikke bag på madkulturhistoriker og præsident i Det Danske Gastronomiske Akademi, Bi Skaarup:

- Det ville jeg egentlig også have gættet på. Blomkålen ligner slet ikke traditionel kål i smag, udseende og konsistens. Den milde smag tiltrækker mange, og så er den nem og hurtig at tilberede."

Klassiske kåltyper

Rødkålen snuppede andenpladsen og hvidkål tredjepladsen i FDB's undersøgelse, og det er ifølge Bi Skaarup naturligt, at det er de klassiske kåltyper, der bliver stemt til tops:

"I den brede befolkning er det de færreste, der har prøvet hele kålpaletten af. Det er hovedsageligt blomkål, hvidkål og rødkål, som danskerne prøver kræfter med i dagligdagen, og mange har ikke prøvet de uanede muligheder, som de andre kålarter giver i et køkken, siger hun.

Rosenkål er den mest upopulære grøntsag

Noget tyder på, at det bliver ekstra svært at få danskerne til at spise en bestemt kåltype. Nemlig rosenkålen. Den endte på sidstepladsen i undersøgelsen, og rosenkålen kræver også ekstra omsorg i forbindelse tilberedning, hvis den skal høste kærlighed hos befolkningen.

Bitter rosenkål

- Rosenkålen bliver meget nemt bitter, når den bliver kogt for længe, så den skal enten spises rå eller så skal den blancheres, siger Bi Skaarup.

Udkogt kål har taget livet af danskernes appetit

Historisk har kål haft en stor plads i det danske køkken, og tilbage i 1500' tallet hed de danske køkkenhaver endda kålhaver. Sådan er det ikke længere. Kun 7 procent af danskerne har kål på aftentallerkenen i løbet af et år, og det er et udtryk for, at danskernes kærlighed til kål ikke er lige så stærk som tidligere.

- Kålen er blevet tilberedt helt forkert i de danske køkkener, og jeg tror, det har skræmt mange mennesker væk. Hvem husker ikke den bitre duft af kålsuppe i lejlighedsopgangene og smagen af udkogt kål. Det er vi heldigvis på vej væk fra, og de nye nordiske kogebøger indeholder mange lækre retter, hvor kål spiller en central rolle, siger Bi Skaarup.

Fakta: FDB analyse har spurgt 1023 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 15-74 år om deres forhold til kål.

Danskernes kål top 3 ser således ud:

1. Blomkål

2. Hvidkål

3. Rødkål

Disse kåltyper kan du købe i Danmark:

Bladkål: grønkål

Blomsterkål: broccoli, blomkål

Hovedkål: hvidkål, spidskål, rødkål, savoykål og rosenkål

Rodkål: kålrabi, majroe

Salatkål: kinakål, pak-choi

Stængelkål: glaskål - strandkål - marvkål

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.