Blomster fylder Krudttønden ved respektfuldt ministermøde

Justitsminister Mette Frederiksen mødtes søndag med Frankrigs indenrigsminister ved Krudttønden.

For mange er det sidste dag i vinterferien. I et stille hjørne blandt bladløse træer i Fælledparken er der samlet over 100 varmt klædte borgere. De er ikke på søndagstur.

Den larmende stilhed afslører, at de heller ikke er på vej til fodboldkamp i den nærliggende nationalarena.

De er der i respekt.

Mange af dem har blomster med, som de lægger samlet ved hjørnet til Serridslevvej. Det er her, kulturhuset Krudttønden ligger, hvor det, der nu betegnes som det første store terrorangreb i Danmark, begyndte mindre end et døgn tidligere.

Medierne er her også. Vindhætterne på de mange mikrofoner fortæller, at hele verden har et øje på begivenhederne i København, hvor to civile er blevet dræbt og fem betjente er såret.

En mandsopdækket bil ruller ind på Gunnar Nu Hansens Plads. Ud stiger Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve. Han taler i et sagte respektfuldt toneleje, der gør det nemmere at høre helikopterne, som fra tid til anden flyver over området.

Som den første får ministeren lov til at passere politiafspærringens maskinpistoler sammen med sine sikkerhedsfolk.

Fem minutter senere går den danske justitsminister Mette Frederiksen (S) ind under de dannebrogsfarvede politibånd.

Forinden har hun ligesom mange forbipasserende sat sig på knæ og lagt en blomst.

De to ministre kigger hinanden dybt i øjnene og taler stille sammen, før de bevæger sig nærmere hen mod Krudttønden, der ligger 20 meter længere henne. Her kan de være i fred fra deres nysgerrige følge.

For en måned var situationen omvendt.

Mette Frederiksen var i Paris. Frankrig var blevet ramt af terrorangreb mod satiremagasinet Charlie Hebdo. Det var Danmark, der viste respekt for ofrene og opbakning til kampen for at bevare ytringsfriheden.

Ingen af dem havde håbet, at de skulle mødes så hurtigt igen.

Men det er sammenholdet, der mødes i kulden på Østerbro. Det er forældre med klapvogne, ældre mennesker med tårer i øjnene, og det er europæisk næstekærlighed symboliseret i den franske indenrigsminister.

Og det franske visit luner. Det siger en bevæget Mette Frederiksen.

- Det betyder noget for mig, men jeg tror også, det betyder noget for hele Danmark at vide, at resten af verden står sammen med os i en situation, der er så svær, siger justitsministeren.

Opmuntrende beskeder og dybfølte kondolencer strømmer til fra stats- og regeringsledere i hele verden. Det samme gør blomsterne ved terrorangrebets epicenter på denne kolde februarsøndag i et hjørne af Fælledparken.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.