Bødskov vil øge kontrollen med PET-agenter

Justitsministeren vil fremover give Folketinget informationer om brugen af civile agenter i PET.

Bødskov vil øge kontrollen med PET-agenter

Den såkaldte Morten Storm-sag får nu politiske konsekvenser.

Justitsminister Morten Bødskov (S) er ifølge Berlingske klar med et nyt lovforslag, som vil styrke Folketingets kontroludvalg for efterretningstjenester, så udvalget fremover får indsigt i Politiets Efterretningstjenestes (PET) brug af civile agenter.

- Det er vigtigt for regeringen, at der er tryghed omkring disse spørgsmål i Folketinget.

- Derfor lægger vi nu som noget helt nyt op til, at Folketingets kontroludvalg kan få en underretning om PET's brug af civile som agenter, siger Morten Bødskov til Berlingske.

Udspillet kommer efter, at den tidligere PET-agent Morten Storm i en række artikler i Jyllands-Posten har fortalt om sit hemmelige virke for efterretningstjenesten.

Blandt andet beskriver Morten Storm, hvordan han som PET-agent hjalp den amerikanske efterretningstjeneste CIA med at finde frem til en al-Qaeda leder, som senere blev dræbt ved et droneangreb i Yemen.

Flere eksperter påpeger dog, at der trods det nye lovforslag fortsat vil være store huller i kontrollen.

Lektor i forfatningsret Pernille Boye Koch fra Syddansk Universitet siger, at det fortsat vil være svært for kontroludvalget at komme igennem med kritik af PET:

- De har ingen våben, ingen midler. De kan ikke komme med udtalelser, som PET skal rette sig efter, og de må ikke referere noget for partifæller eller andre. Så hvis ikke PET eller justitsministeren er lydhør, kan udvalget intet stille op, siger hun til Berlingske.

Direktør på Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, er heller ikke imponeret af ministerens udspil.

- Det bliver en politisk kontrol og ikke en uafhængig, faglig kontrol. Den manglende uafhængighed er kerneproblemet, siger Christoffersen til avisen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst