Bryggerier

Bøfhus og øldorado

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Dejlige omgivelser ved vandkanten.

Normalt er det mest for en sikkerheds skyld, at vi bestiller bord, når vi begiver os ud at anmelde på en hverdagsaften - for selv om danskerne spiser ude som aldrig før, kan de fleste restauranter finde plads til to spisende gæster på en helt almindelig onsdag. Men da turen gik til Restaurant Bryggen i Thisted, var bordbestillingen helt på sin plads. Den store restaurant var nemlig noget nær fyldt op, da vi ankom først på aftenen - som altid inkognito - for at afprøve stedets frembringelser. Restaurant Bryggen, der for nylig holdt et-års jubilæum, har med sin blanding af bøffer og øl fra eget bryghus ramt thyboerne lige i madhjertet, i hvert fald at dømme efter populariteten. En fyldt restaurant er altid en udfordring for betjeningen, men vi blev hurtigt gelejdet til det heldigvis forhåndsreserverede tomandsbord af en tjener, der havde overskud til smil og friske bemærkninger. Herligt. Udvalget på menukortet er pænt stort og mest koncentreret om klassiske forretter, de fleste til beskedne 45 kroner, mens hovedretterne mestendels er bøffer i forskellig størrelse, men også retter, hvor kokken har sat sit mere personlige fingeraftryk. Priserne er absolut rimelige, og hovedretterne begynder ved en hundredelap og slutter ved det dobbelte. Vi bestilte røget laks og carpaccio til forret, mens jeg udpegede en 250 grams oksemørbrad til hovedret og medspiseren tog grillet, ølmarineret lammeculotte. På Bryggen er tilbehøret valgfrit - der er flere typer kartofler og saucer til fri sammensætning, mens restaurantens salatbar kan købes for 39 kroner ekstra pr. kuvert. Vi valgte kartoffelbåde og pebersauce til mørbraden, mens lammet blev flankeret af timiankartofler og steaksauce, efter tjenerens anbefaling. Samme tjener foreslog en af husets egne øl - Bryggens Sorte Fløjl - og det råd fulgte medspiseren. Jeg valgte at kigge nærmere på vinkortet, som bød på et flot udvalg, ikke mindst hvad angår den italienske Amarone. Dog landede jeg på husets vin - den chilenske Galan Reservado - af den simple grund, at den var den eneste, der kunne fås glasvis. Jeg bestilte et glas hvid til forretten og et glas rød til hovedretten. Ingen carpaccio Der kom hurtigt godt brød og en kande isvand på bordet - og samtidig meddelte tjeneren med beklagelse, at køkkenet var udgået for carpaccio. Ergo måtte menukortet frem igen, og medspiseren tog en rejecocktail. Både den og laksen ankom pænt anrettede. Absolut klassisk rejecocktail serveret i højt glas, bestående af gode rejer, salat og pynt- og med en god, kraftig dressing. Min røgede laks var glimrende i både smag og konsistens og pænt anrettet med salat, pynt og en god dilddressing. Forretterne var uden dikkedarer i form af overraskelser, men helt igennem i orden. Det samme må siges om hvidvinen og ikke mindst øllet - Bryggens Sorte Fløjl levede op til sit navn ved at være en mørk fadøl med en forbavsende blød smag. Virkelig god øl med fylde, men uden den bitterhed, der kendetegner ale. Trods travlheden i restauranten formåede betjeningen at vise venlighed og overskud, men der var småkiks undervejs. For eksempel blev vores hovedretter sat på bordet, uden at rødvinen fulgte med. Vi havde bevæget os et godt stykke ind på tallerkenen, før det lykkedes os at råbe tjeneren an, hvorefter hun hurtigt og med beklagelse kom med vinen, der viste sig at være en relativt kraftig sag med god fylde og frugt. Ikke nogen klassevin, men bestemt godkendt til 35 kroner glasset. Lammeculotten var mør og fin, og medspiseren erklærede sig fuldt tilfreds med både den og tilbehøret - små timianstegte kartofler og en kraftig sauce, der virkelig smagte igennem. Jeg var også tilpas begejstret over min oksemørbrad, men bliver dog nødt til at knytte en kommentar til stegningen: Tjeneren havde forinden spurgt, hvordan jeg ønskede kødet stegt - akkurat som enhver restaurant med respekt for sig selv bør gøre. Jeg bad om at få det serveret til den røde side. Alligevel var bøffen kun svagt rosa, da den lå på tallerkenen, hvilket efter min smag er en skam, når det drejer sig om et godt og mørt stykke mørbrad. Samtidig vækker det en smule ærgrelse, at kødet ikke serveres som bestilt, især når man nu er på et bøfhus. Til gengæld var den pikante pebersauce et positivt bekendtskab, mens kartoffelbådene var sprøde og salte, men lidt for ordinære. Salatbar med ambitioner På restaurantens hjemmeside fremgår det, at ambitionen er Danmarks mest spændende salatbar. Den bød da også på flere lyspunkter, blandt andet fire-fem gode, færdige salater, som kokken har tilberedt - flere af dem græsk inspirerede. Derudover er der forskellige, friske ingredienser, som man selv kan blande efter smag, suppleret af gode dressinger. Med det forudgående kig på hjemmesiden in mente undrede det os lidt, at der også var flere helt ordinære ting i udvalget, men senere har restauratøren fortalt, at salatbaren ved restaurantens åbning udelukkende bød på mere kreative og eksotiske indslag, som en lang række af stedets kunder dog bad om at få suppleret med bl.a. majs og ærter. Det ønske har restauratøren valgt at efterkomme, så der nu er et bredere udvalg. Rimelige priser Vi var begge godt mætte efter to retter, men bestilte kaffe og dessert i den gode sags tjeneste. Min egen dessert lød på en nøddekurv, overtrukket med chokolade og serveret med frisk frugt og vanilleis. Fin dessert, ikke mindst den sprøde nøddekurv. Vanen tro kastede medspiseren sin kærlighed på pandekager med is, som blev godkendt og indtaget med fornøjelse. Jeg fik en god caffé latte, mens min ledsager på italiensk manér bestilte en espresso macchiato, som er en lille kop stærk kaffe, der er stænket med mælkeskum. Regningen for aftenens alt i alt udmærkede forplejning lød på 754 kroner. Det er absolut rimeligt, og vi kunne sagtens have spist billigere. Med det brede udvalg i salater, kan man sagtens undvære forretten og gå direkte til hovedret og salatbar, medmindre man er virkelig gammelsulten. Bryggen byder ikke på stor gastronomisk kreativitet, men det foregiver stedet heller ikke. Derimod satser man på gode råvarer, gode bøffer og gode øl - og den målsætning levede de op til under vores besøg. Om m an er tilhænger af konceptet med salatbaren og det valgfri tilbehør, er en smagssag, Personligt kan jeg godt lide den oprindelige idé med et udvalg af spændende produkter, men når de står side om side med dét, de fleste putter i salatskålen derhjemme, kommer helhedsindtrykket pludselig til at lugte lidt for meget af kæderestaurant. Og det er en skam, for Bryggen både kan og vil mere end det. Der var skønhedsfejl undervejs - carpaccioen, der var udgået, den glemte rødvin og den lidt for stegte bøf. Til gengæld blev vi mødt med stor venlighed, kyndig vejledning og overskud trods travlheden, og når man sammenholder pris, madens kvalitet og helhedsoplevelsen, er oplevelsen til tre gafler. Bryggen i Thisted hæver sig over gennemsnitsbøfhuset, og vi anbefaler gerne stedet. Restaurant Bryggen, Sydhavnsvej 9, Thisted Tlf. 97923090, www.bryggen.eu Åbent alle ugens dage fra kl. 17 - frokoståbent fra 15. juni