Udland

Bølge af angreb dræber 70 pilgrimme i Irak

21 bombeangreb har onsdag kostet over 70 mennesker livet under religiøs festival i Irak.

Bølge af angreb dræber 70 pilgrimme i Irak

Snesevis af mennesker har onsdag mistet livet i en række angreb mod shiamuslimske pilgrimme i den irakiske hovedstad, Bagdad, og i den sydlige del af landet.

Over 70 mennesker er dræbt i mindst 21 bombeangreb, der gør onsdag til en af de blodigste dage, siden de sidste amerikanske soldater trak sig ud af landet ved nytår.

I hovedstaden Bagdad eksploderede fire bomber, netop som pilgrimmene drog gennem byen i forbindelse med en religiøs festival.

Mindst 30 mennesker blev dræbt ved disse fire angreb.

Uden for en shiamuslimsk moské eksploderede en bilbombe blandt en gruppe pilgrimme, der hvilede ud ved at telt, der serverede forfriskninger.

I byen Hilla i det sydlige Irak eksploderede mindst to bilbomber. Den ene af bomberne var rettet mod en restaurant, som ofte benyttes af lokale betjente. 22 blev dræbt, og 38 blev såret.

Også byerne Kerbala, Balad og Haswa melder om bombeangreb. Fælles for dem er, at de alle er overvejende shiamuslimske.

Umiddelbart tyder det på, at gerningsmændene er sunnioprørere, som flere gange tidligere har rettet deres angreb mod shiitiske pilgrimme.

Pilgrimmene er samlet for at markere imamen Moussa al-Kadhims død. Han er ifølge shiaislam oldebarn til profeten Muhammed.

Onsdagens angreb kommer på et meget følsomt tidspunkt.

Søndag blev mindst seks dræbt og mere end 190 såret, da en selvmorder detonerede en bombe uden for et religiøst shiamuslimsk kontor i hovedstaden.

De politiske spændinger i Irak er øget, siden de sidste amerikanske tropper forlod landet i december.

/ritzau/Reuters