Børn af psykisk syge forsøger oftere selvmord

Børn har mere end dobbelt så stor risiko for selvmord, hvis de har psykisk syge forældre, viser undersøgelse

Arkivfoto: Michael Koch

Arkivfoto: Michael Koch

VIDENSKAB:Tanken om at miste et barn er for de fleste uudholdelig. Men sådan er virkeligheden for forældrene til de flere tusind børn og unge, der hvert år forsøger at tage deres eget liv.

Nu viser et studie, at børn med psykisk syge forældre er mere udsatte for at forsøge selvmord end deres jævnaldrende med raske forældre.

Studiet, der er rent statistisk, konkluderer, at børn af forældre med psykiske lidelser som eksempelvis Alzheimers, skizofreni, angst og humørsvingninger har 2,5 gange højere risiko for at forsøge selvmord.

- Det, der er overraskende, er, at vi ser en øget risiko på tværs af alle de forskellige psykiske lidelser hos forældrene. Selvom nogle psykiske problemer giver større risiko end andre, er der stadig højere risiko generelt, forklarer professor Carsten Bøcker Pedersen, der forsker i sundhed og sygdom på Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Han er en af forfatterne bag studiet, der netop er udgivet i Jama Psychiatry.

Læs mere på Videnskab.dk: Familie beskytter mod selvmord

Børn af forældre med misbrug og socialangst har størst risiko for selvmordsforsøg

Carsten Bøcker Pedersen og en række danske og engelske forskere har undersøgt 1,7 millioner danske børn, født i perioden mellem 1967 og 1997. Børnene blev målt på deres journaler og rapporteringer om selvmordsforsøg og volds-adfærd fra deres 15-årsfødselsdag frem til i dag.

Læs mere på Videnskab.dk: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

Carsten Bøcker Pedersen fortæller, at børnene i undersøgelsen var mest udsatte, hvis deres forældre havde forsøgt selvmord, havde et stof - eller alkohol-misbrug eller led af social angst.

- Børn med denne gruppe forældre har cirka 3,6 gange højere risiko for at prøve at tage deres eget liv end børn med raske forældre. Det, synes jeg, er meget, siger han.

Børn af forældre med stærke humørsvingninger og bipolarlidelse (en psykisk lidelse, der er karakteriseret ved udtalte, periodiske humørsvingninger i både manisk og depressiv retning, red.) var til gengæld dem, der havde mindst risiko for at forsøge selvmord i gruppen.

Læs mere på Videnskab.dk: Psykisk syge har stærkt forøget risiko for at begå selvmord

Hvis både mor og far er psykisk syge, er risikoen for selvmordsforsøg fordoblet

Nogle er heldige at gå gennem livet med forældre uden psykisk sygdom. Andre kan læne sig op ad den ene raske forælder og få nok støtte til at klare livet problemfrit.

Men så er der dem, der er dobbelt uheldige.

- Vi har kigget på, hvordan børns selvmordsrisiko er forhøjet ved at have én kontra to forældre med psykisk sygdom. Hvis begge forældre er ramt, er risikoen for, at barnet vil prøve selvmord dobbelt så stor. Det giver udtryk for, at nogle familier har det værre end andre og har brug for ekstra hjælp, forklarer Carsten Bøcker Pedersen.

Læs mere på Videnskab.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.