Ernæring

Børn bliver sundere af selv at lave mad

Viden om mad giver bedre livsstil

AALBORG:En af nøglerne til sunde og slanke børn ligger gemt i køkkenet. Forældrene skal i langt højere grad inddrage børnene i arbejdet med at lave maden og få den på bordet. For det er både godt for sundheden, men også for barnets udvikling. Det er psykolog Per Kjeldsen fra Aalborg, der kommer med anbefalingen om, at familierne i højere grad samarbejder om tingene. Fra sin tid som ledende skolepsykolog i Aalborg Kommune har han bemærket, at der er stor forskel på det barn, hvis mor bærer tasken hen i skolen og sætter madpakken i køleskabet - servicebarnet - og det barn, der selv ordner tingene, og ved hvad der er med til frokost, for det har selv været med til at lave det. Formanden for ernæringsrådet overlæge Bjørn Richelsen giver Per Kjeldsen ret i, at det er sundt at tage børnene med i køkkenet. - Vi ser det også som et problem, at børn er fremmedgjorte overfor det at lave mad. Vi har en hel generation, der halter bagud på det område, siger han. - Hvis man selv laver maden, så bliver madkvaliteten generelt bedre, end hvis man vælger fastfood. Under fem procent af børnene laver i dag mad sammen med deres forældre. Psykolog Per Kjeldsen mener, at hvis man gør både tilberedningen og selve måltidet til en fælles oplevelse - så opnår man mere end blot at få fyldt energidepoterne. - Maden pirrer alle sanser. Både farvesansen, smagssansen, lugtesansen og følesanser. Barnet udvikler en sans for og en glæde ved god mad. Mens hvis maden er ens og grå hver dag, og bare er noget man skal have, så bliver barnet ligegyldigt overfor mad. Så er det bare noget, man skal have overstået. Og hvis maden først har fået den rolle, så er det svært at bevare kroppens naturlige kontrol med, hvor meget der skal til, for at det er nok. Ved at tage børnene med i køkkenet kan man også opdrage dem til at kende forskel på godt og skidt. - Man kan undervise dem i, hvad der er kvalitet. At der er en smagsforskel på en økologisk gulerod og en almindelig. Per Kjeldsen lægger vægt på, at det er godt for børnenes menneskelige udvikling at de er med til at lave tingene i en familie. At de er del af et fællesskab, hvor alle hjælper til, for at få tingene til at fungere. - Det er naturligt, at man deles om arbejdsopgaverne i hjemmet. Naturligvis kan det være rart en gang i mellem, at der bare bliver kaldt på én, når maden er klar, hvis man er optaget af et eller andet vigtigt. Men sidder man bare foran computeren eller sidder og ser fjernsyn, så kan man lige så godt hjæpe til, mener Per Kjeldsen. En af hans pointer er, at hvis man får lov at være sig selv nok i familien, så får man sværere ved at fungere socialt i andre sammenhænge. Han mener ikke nødvendigvis, at børnene partout skal have fingrene ned i farsen og skrælle alle kartoflene. Det kan være lige så godt, hvis barnet sidder på køkkenbordet og følger med i hvad der sker.