Børn er sjældent opmærksomme på falske profiler på nettet

Børn kan være lette ofre på nettet, for de stoler ofte på dem, de taler eller chatter med, melder politiet.

Personer bag falske profiler kan slippe af sted med at skrive til børn, uden det vækker mistanke hos knap halvdelen af børnene. (Genrefoto).

Personer bag falske profiler kan slippe af sted med at skrive til børn, uden det vækker mistanke hos knap halvdelen af børnene. (Genrefoto).

KØBENHAVN:Næsten hvert andet barn i alderen 9-12 år tænker sjældent eller aldrig over, at det kan være en anden, de slet ikke kender, som skriver til dem online.

Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet Epinion har lavet for DR Ultra Nyt.

Red Barnet kalder tallet - 45 procent - højt, men ikke overraskende. Organisationen taler med mange børn, der har skrevet med falske profiler.

- Når jeg er ude at snakke med børn i skoleklasser, er der i hvert fald en tredjedel, der har prøvet det her, siger seniorrådgiver Jon Kristian Lange fra Red Barnet til DR.

Børns Vilkår oplever også jævnligt, at børn henvender sig omkring falske profiler på nettet, både gennem rådgivningstelefonen, børnetelefonenen, og når Børns Vilkår holder oplæg på landets skoler. Det fortæller børnefaglig konsulent Sanne Lind.

- Vi har flere eksempler på, at børn har henvendt sig, fordi de har chattet med voksne, der har udgivet sig som børn. Og så kan børnene blive bange og synes, det er skamfuldt, siger hun.

De 45 procent af børnene, der ikke fatter mistanke om falske profiler, kan komme i kløerne på personer, der under falske forudsætninger begynder en samtale med børnene og bliver deres ven.

Samtaleemnerne kan blive mere og mere personlige, og børnene kan blive bedt om at sende deres kodeord eller private billeder.

De oplysninger kan bruges til at afpresse børnene.

Ifølge Rigspolitiets center mod cyberkriminalitet, NC3, udnytter personerne bag de falske profiler børnenes tillid.

- Børn kan være lette ofre, for de stoler ofte på dem, de taler eller chatter med. Og hvis man ikke er sikker på, at det er den rigtige, man chatter med, så kan man hurtigt komme til at give oplysninger, man ikke skulle have givet, siger vicepolitiinspektør Niels Denny Sørensen til DR.

Også hos Børnerådet vækker undersøgelsens resultater bekymring. Rådet mener, at de afslører en farlig faldgrube i den digitale verden, som mange børn er en del af.

- Det fortæller, at internettet ikke er så trygt, som børnene tror, det er. Der har de voksne et ansvar for at lære børn om både glæderne og farerne ved internettet, siger formand Mette With Hagensen.

Hun mener, at ligesom man lærer sit barn at kigge sig for i trafikken, inden det får lov at krydse vejen, skal børn også lære de online trafikregler at kende.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.